Feb 5, 2016

Preporuke za FEST 2016

Nedavno je objavljen program za ovogodišnji (četrdeset i četvrti) FEST. Ukoliko živite u Beogradu ili ste u mogućnosti da ga posetite u periodu od 26. februara do 6. marta, a verujete preporukama NGboo Art-a (opa, rima!), nemojte propustiti da na velikom platnu pogledate...

... magičnu savremenu bajku Song of the Sea
... kostimiranu ekstravagancu Il racconto dei racconti 
... iščašeno-sarkastičnu satiru The Lobster
... vizuelno opojni, mada prilično naporni Nie yinniang
... romantičnu dramediju (sa neočekivanim završetkom) Nōnai Poizun Berii (Otrovna bobica u mojim mislima), koja ekscentričnost Ženeove Amélie venčava sa pop psihologijom Pixar-ovog blokbastera Inside Out. (Poređenje sa ovim CGI crtaćem treba uzeti sa rezervom, budući da je film zasnovan na mangi iz 2009. godine.) Slatka i šarmantna Joko Maki, u ulozi neodlučne glavne junakinje, i petoro (+1) glumaca koji otelovljuju njene sukobljene misli čine da dva sata prođu za tren.

Gledaoci koji ne propuštaju ludorije hiperproduktivnog Takašija Mikea mogli bi da se pripreme za Apokalipsu jakuza, a oni koji horor-fantazije proždiru čak i onda kada nisu umešene u kuhinji vrhunskih majstora, možda će hteti da svrate na ruski III. Zanimljiv je i Riaru Onigokko (aka TAG). Žanrovsku papazjaniju Ansatsu kyōshitsu (Učionica za ubistva), tj. razblaženu verziju osrednjeg (ali makar zabavnog) As the Gods Will, slobodno zaobiđite. (Mora biti da su se nekome bacale pare...)

A da me neko pita šta bih voleo da vidim na mini-festu, koji bi trebalo da bude održan u niškom bioskopu Kupina (pošto je malo verovatno da ću svraćati u prestonicu), odabrao bih Der Bunker, Der Nachtmahr, Crumbs, Demon i Love & Peace. (Šteta je što umesto ovog poslednjeg selektori nisu uspeli da obezbede The Whispering Star, koji deluje kao najatraktivniji među novim radovima Siona Sona.)

(kadar iz filma Nōnai Poizun Berii)

4 comments:

 1. Bas htedoh te pitam dal ces da izbacis ovako nesto , lepo ce da posluzi:) The Lobster sam gledao, super mi je. Da li si mozda gledao (kakav je) EVOLUTION od Lucile Hadzihalilovic?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nisam gledao "Evolution", ali želim, pošto mi se "Innocence" baš dopao. Potpuno sam zaboravio da ga spomenem. :)

   Delete
 2. Mot naturen - ako ste ljubitelj ultrabizarnog skandinavskog humora (recimo), filmskih skoro-pa-monodrama (s pišanjem u potok i masturbiranjem iza drveta) ili Memedovićeve emisije Sasvim prirodno, možda vam se ovo dopadne. :D

  ReplyDelete
 3. Preporuka za Umimachi Diary (aka Our Little Sister), između ostalog, na ovoj adresi:

  http://ngbooart.blogspot.com/2016/02/ukratko-o-7-novih-filmova.html

  Inače, za mene vrlo prijatno iznenađenje, s obzirom na to da je reč o filmu koji mi, na osnovu sinopsisa, baš i nije delovao privlačno. (A dodao bih da je prikladniji za kućnu / porodičnu atmosferu, nego za bioskopski mrak...)

  ReplyDelete