Feb 9, 2016

Noblesse: Awakening (Kenichi Matsuzawa, 2016)


Polučasovna ONA (za neupućene, original network animation) Noblesse: Awakening predstavlja adaptaciju prvih 78 (kratkih) poglavlja popularnog korejskog veb-stripa Noblesse, koji izlazi od 2007. godine. Usredsređuje se na enigmatičnog Kadisa Etramu di Raizela, koji nosi titulu iz naslova, a pripada redu superiornih "plemenitih" bića koja odvajkada štite ljudski rod. Nakon 820 godina dugog sna, ovaj mladoliki besmrtnik se budi u XXI veku i počinje da se privikava na novo okruženje, kao učenik srednje škole Je Ran, kojom upravlja njegov nekadašnji sluga Frankenštajn. (Ne, nema nikakve veze sa čuvenim fiktivnim naučnikom, pa postoji velika verovatnoća da se Meri Šeli prevrće u grobu.) Zbog pojave napadača iz misteriozne i, podrazumeva se, zlokobne Organizacije, druženje sa tek stečenim prijateljima i upoznavanje sa dostignućima modernog sveta, a posebno onih u domenu elektronske zabave, moraju da čekaju.


Uprkos izgledu manekena, prefinjenim manirima i staloženom karakteru, Rai (nadimak koji glavni junak dobija od opčinjenih učenica) nije neko kome biste želeli da stanete na žulj. Dosledno se pridržava koncepta "noblesse oblige" i ostaje džentlmen čak i onda kada raspojasanim lošim momcima treba da pokaže njihovog boga. U stanju je da jednim hladnim pogledom i tiho izgovorenim naređenjem baci protivnika na kolena, a potom ga, uz poneki elegantni pokret, iscedi onako kako to biva samo u animeima. Frankenštajn, koji takođe pripada kategoriji "bišonena" (tako da nije teško uočiti homoerotski podtekst), stalno demonstrira svoju vernost gospodaru, a čim od njega dobije dozvolu da iskoristi maksimum moći, otkriva da i on zavređuje strahopoštovanje.


Požrtvovani atleta Jusuke, štreber - glas razuma Manabu i nežna dama u nevolji Emi (odnosno Šinvu, Han i Juna u izvornom delu) zbližavaju se sa Raijem i spletom nesrećnih okolnosti upadaju u ralje Organizacije. Za finije nijansiranje ovog trija, ali i petoro antagonista, nije bilo dovoljno prostora, premda se ni originalni autori ne usuđuju da ruše stereotipe. Matsuzava i njegova ekipa štede gledaoca Eminog / Juninog izlaganja riziku zbog soka (!), viška humora i ponavljanja da se Kadis ne snalazi sa brojnim novotarijama, te da je baš zato simpatičan i šarmantan. Tesan vremenski okvir primorava ih da objašnjenja svedu na minimum, neke detalje izostave i unesu određene izmene, pa je aura tajnovitosti oko priče prilično tamna. Ali njihova "racionalizacija" nije toliko tragična koliko ljubitelji manhve misle. Noblesse: Awakening ispunjava svrhu reklame, a podseća na old-school OVA-e u kojima je obilno prolivanje krvi zasenjivalo većinu nedostataka.


Animatorima su odrešene ruke da akcione scene začine crvenilom po sopsvenoj volji, a oni uspevaju da ih učine atraktivnijim od statičnih ekvivalenata, koji neretko pate od autocenzure. Visok kvalitet crteža i animacije, u skladu sa solidnom zvučnom podlogom (odličan kasting + prikladan muzički skor), doprinosi da na tehničkom nivou anime zablista (prema TV / web / direct-to-DVD standardima). Srednjoškolci, femme fatale, kvazi-vampiri, referenca na Kjubrikov The Shining i monstruozna transformacija à la Akira možda nisu idealna kombinacija, ali će vas Buđenje držati budnim (i zabavljenim) svih trideset minuta.

(Krajem 2015. premijeru je imao i nešto duži animirani film Noblesse: Pamyeol-ui Sijak / The Beginning of Destruction u produkciji studija Animal iz Južne Koreje. U pitanju je svojevrsni prikvel, koji se na netu lako može pronaći, ali bez prevoda ili sa nepotpunim titlovima.)

No comments:

Post a Comment