Feb 25, 2016

Fyrtøjet (Svend Methling, 1946)


Prema podacima Danskog filmskog instituta, Fyrtøjet (Magično kresivo) nosi titulu prvog danskog dugometražnog animiranog filma. U pitanju je druga i, sudeći po prikazanom (pošto prevod nije dostupan), prilično verna adaptacija istoimene bajke Hansa Kristijana Andersena, koju je u kratko igrano ostvarenje 1907. godine pretočio Vigo Larsen. Uspeh koji je postigla u domaćim bioskopima nije se ponovio preko okeana.

Priča, koju jedni čitaju kao satiru na račun moćnih i bogatih, a drugi kao društveno i seksualno sazrevanje mladog čoveka u svirepom svetu, prati vojnika koji se obogaćuje zahvaljujući veštici i osvaja princezu, čuvanu u kuli iza brojnih zidina. Od odrubljivanja glave ružnoj babuskeri (kojoj donja usna visi do grudi), do spasavanja od vešala i razrešavanja kralja i kraljice njihovih dužnosti, a uz pomoć tri psa sa ogromnim očima, glavni junak funkcioniše kao Andersenov alter ego, kanališući njegovu mržnju prema plemstvu, ali i sopstvenom statusu. Scenaristi Hening Pel i Peter Tubro, između ostalog, uvode astrologa koji u zvezdama vidi princezinu sudbinu, a završnicu ublažavaju, pa sudije i kralja šalju u baru, ali bez polomljenih kostiju. Dekapitacija se odvija "offscreen", s obzirom na to da je film prevashodno namenjen deci.

Sven Metling nije imao prethodnog iskustva u režiranju animacije, tako da se njegov zadatak sastojao u davanju instrukcija (tada poznatim) glumcima, koji su likovima pozajmljivali glasove. Producent Alan Jonsen bio je zadužen za nadgledanje ekipe umetnika različitih pozadina, što je rezultiralo neujednačenošću stila. Međutim, iščašenost vizuelizacije danas poseduje neku čudnu privlačnost, na tragu radova Aba Ajverksa. "Mutne" boje i iskarikiran izgled većine likova daju mračno-komičan ton atmosferi, dok je zastarelost pokretnih slika vrlo upadljiva. Ukoliko vas Diznijevi crtaći nisu razmazili, a pritom ste radoznali, poželite sebi laku noć uz ovaj zaboravljeni komad istorije.

No comments:

Post a Comment