Feb 22, 2016

Divna budućnost ljubavi moja / Bright Future My Love (Marko Žunić, 2014)


Iza sardoničnog naslova Divna budućnost ljubavi moja krije se priča o (ne)životu u distopijskoj budućnosti koja, kako stvari stoje, nije mnogo udaljena od srpske sadašnjosti. Neimenovani "službenik" zarobljenik je opresivnog društva, definisanog apatijom, konzumerističkim mrakom, otuđenošću i ispiranjem mozga putem bizarnog televizijskog programa. Svaki sledeći dan liči na prethodni, pa se i njegova maršruta nikada ne menja - klasutrofobični sobičak, kao "topli dom" - hodnik u poslednjoj fazi raspadanja - objekti kao sa ratnih fotografija - betonska železnička stanica - otrcani vagon - napušteni fabrički kompleks, kao radno mesto. Začarani krug monotone svakodnevice, čini se, nije moguće prekinuti, a onda se, sasvim slučajno, rađa nešto nalik na ljubav...

Jednostavan i često primenjivan, a bezvremen koncept "mladić sreće devojku" Žunić koristi kao polaznu tačku u istraživanju obezljuđenosti u ekstremno-orvelovskim uslovima. Prigrljujući drugost, po ugledu na rane radove Kronenberga i Linča, čiji Eraserhead navodi kao jedan od uzora, znalački oslikava ekscentričnu romansu, pošto u datim okolnostima ništa "normalno" ne dolazi u obzir. Da je ista osuđena na propast nagoveštava scenom u kojoj ljubavnici nakratko postaju ulični umetnici - na zidu, on iscrtava simbol (sopstvene) beznadežnosti, a ona pticu. Reči izostavlja i to se pokazuje kao pametna odluka - neprekidan niz moćnih crno-belih kompozicija, u kojima se naslućuju uticaji anarho-sineaste F. Ž. Osana i sajberpank estetike Šinje Cukamota, govori kristalno jasno. Atmosferu odsustva svesti i duha postiže obavijanjem slika u paučinu od sumornh dronova (neprijatnog zujanja, neprirodnog hučanja i kliktanja mašina), uz koje čak i šuštanje vode (nimalo slučajno) poprima zlokobni ton.

Žunić ima potpunu kreativnu kontrolu nad onim što radi - kao reditelj, scenarist, montažer, producent, sporedni glumac i posebno DP (oštrog oka!), dok naturščici opravdavaju poverenje koje im je ukazano. I za izbor lokacija, ravnopravnih sa likovima i prelepih u njihovoj oronulosti, ovaj mladi autor zaslužuje dubok naklon.

No comments:

Post a Comment