Feb 19, 2020

7+7 preporuka za FEST 2020

Pod sloganom Skupljači emocija, od 28. februara do 8. marta biće održan 48. FEST iz čije šarolike ponude bih najpre izdvojio Svetionik Roberta Egersa, jednog od najtalentovanijih reditelja svoje generacije. Ovaj neobičan amalgam psihološke drame, apsurdne komedije i gotskog horora klaustrofobične atmosfere valjalo bi doživeti na što većem platnu, budući da je jedan od njegovih glavnih aduta izvrsna ekspresionistička fotografija.

Ako ste raspoloženi za snažan nalet anarhične energije, ne smete propustiti Istinitu priču o Kelijevoj bandi - visceralni, odlično režirani pank-vestern koji legendarnog australijskog odmetnika Neda Kelija (bravurozna izvedba Džordža Mekeja) predstavlja kao problematičnu rok zvezdu (OVDE možete pročitati moju mini-recenziju). 

Treće mesto na listi preporuka pripada "reklamnom eksperimentu" Neverovatna devojka Luke Gvadanjina kome je romantična drama Zovi me tvojim imenom donela svetsku slavu, da bi publiku i kritiku podelio rimejkom kultne Suspirije. Precizno vodeći sjajan glumački ansambl na čelu sa Džulijen Mur i Kajlom Meklahlanom (u čak tri uloge!), istaknuti italijanski reditelj uspešno postiže kompromis između visoke mode i klasičnog filma.

Ne bi trebalo propustiti ni krimi-komediju Prva ljubav Takašija Mikea koji se nakon nekoliko osrednjih adaptacija mangi vraća u formu, odnosno u svet jakuza gde se najbolje snalazi. Jednostavna priča o bokseru i prostitutki koji bivaju "uhvaćeni u mrežu šverca droge tokom jedne noći u Tokiju" ne nudi ništa revolucionarno, ali joj bizaran humor (šifra: belo rublje) i pojedini detalji (šifra: plišani pas) daju poseban šmek.

Ukradeni život u kojem se gusto prepliću veličanstvena pastoralna lepota austrijskih Alpa, antifašistički sentiment i metafizička meditacija sasvim sigurno će obradovati ljubitelje Terensa Malika i njegove "poezije u visokoj travi", a manje strpljivi gledaoci će možda želeti da svoje vreme posvete nešto drugačijem i smelijem (a znatno kraćem) preispitivanju vere u sumorno uslikanoj poljskoj drami Telo Hristovo koja bi za talentovanog Bartoša Bieleniju mogla da bude odskočna daska za nastavak karijere.

Kao sedmi među proverenim naslovima spomenuo bih još i Splav meduze Karpa Aćimovića-Godine iz programa FEST Klasik.

A što se neodgledanih filmova tiče, najprimamljivije mi deluje sedmorka koju čine Obojena pticaO beskonačnosti, LožaBela kao snegGrehVivarium Radioaktivno...

The Lighthouse / True History of the Kelly Gang / The Staggering Girl

No comments:

Post a Comment