Jan 14, 2016

Andromeda Stories (Masamitsu Sasaki, 1982)


TV specijal Andromeda Stories ekranizacija je istoimene mange, koju je ilustrovala Keiko Takemija (Terra e...), a napisao Rju Micuse, u Japanu čuven po naučnofantastičnom romanu Deset milijardi dana i sto milijardi noći. Danas prilično opskuran, ovaj animirani film je tipičan proizvod osamdesetih, budući da donosi bizaran splet ideja, koji bi se mogao okarakterisati kao "nenamerni kič".

Priča počinje u dalekoj prošlosti, na fiktivnoj planeti Astrija u galaksiji Andromeda, kraljevskim venčanjem. Princ Itaka od Kosmoralije stupa u brak sa princezom Lilijom od Ajodoje, a tokom ceremonije biva krunisan kao kralj Astralta III. Nastupa period mira i prosperiteta, ali ne zadugo - u podmukloj invaziji tuđinskih mašina, Kosmoralija se preobražava u antiutopiju, a ljudi postaju nepoželjni. Uz pomoć sujeverne dvorkinje, enigmatične ratnice Il i princa Milana od Ajodoje, mlada kraljica i njeni blizanci, Džimsa i Afl, uspevaju da se spasu. Nesvesni sopstvenih moći, od kojih zavisi budućnost Astrije, brat i sestra odrastaju odvojeno, sve dok ih sudbina (i pokret otpora) ne ujedine u borbi protiv osvajača.

Kako se u ostatak ove "svemirske opere" uklapaju praistorijska bića, civilizacija Murat i majmuni sa sabljama saznaćete, ako joj posvetite osamdesetak minuta svog vremena. Vrlo tesan okvir, u koji je trebalo izmestiti preko šeststo strana izvornog dela, i obilje (manje-više) vešto umetnutnih "pozajmica" neće vam dopustiti da dođete do daha. Među izvorima inspiracije prepoznaćete teoriju velikog praska (u prologu), a nakon kratkog istraživanja, i teoriju usmerene panspermije i istočnjački koncept reinkarnacije (u incestuozno-tragičnom epilogu). Na islamsku kulturu asociraće vas kostimi i arhitektura kosmoralijske prestonice, dok će vas Il verovatno podsetiti na lutajuće samuraje...

Autorskom timu nije strana ni indijska mitologija, a kao filmske uzore navode Godzilu, Planetu majmuna, Ratove zvezda i Invaziju kradljivaca tela. Verzija samosvesne (i obogotvorene?) veštačke inteligencije, sa kojom se ovde susrećemo, deluje kao preteča Skajneta iz Terminatora. Uprkos tome, Andromeda Stories nije tek puki derivat, a ono što govori o odnosu čoveka i tehnologije i pretpostavlja o nastanku Zemlje nije nezanimljivo. Neprijateljska sila, koja razaranje posmatra iz drugog ugla, nije predstavljena kao inherentno zla, baš kao što ni glavni junaci nisu mesijanske figure kakve Holivud neretko servira.

Nažalost, ubrzani razvoj događaja ostavlja malo prostora za detaljniju karakterizaciju likova (posebno Afl), ali je zato tim umetnika na visini zadatka. Osoben dizajn, odlična glasovna gluma i solidna niskobudžetna animacija prijaće svim obožavaocima "stare škole", pod uslovom da ne očekuju potoke krvi. Prikaz nasilja je sveden, a fanservis je prisutan u jednoj sceni i donekle opravdan otkrivanjem Iline tajne. Nenametljiv muzički skor komponovao je džezer Judži Ono, čiju karijeru je obeležio rad na brojnim adaptacijama mange o Lupenu III.

A kada se uzme u obzir i to da je reč o prvom i jedinom filmu Masamicua Sasakija, uvrnuta mešavina drame, akcije, fantazije i naučne fantastike, uz izvesnu dozu misterije, poprima vrlo prijatan ukus.

No comments:

Post a Comment