Jan 13, 2014

The Flight (Inbal Breda, 2014)


Raskošna petominutna fantazija The Flight nastala je kao diplomski rad mlade izraelske animatorke i konceptualne umetnice Inbal Brede na Akademiji Bezalel. Bez ijedne reči, maštovita i talentovana autorka donosi priču o dve istražiteljke, čije prijateljstvo je stavljeno na probu nakon neočekivanog otkrića u gradu koji pluta u vazduhu.

Iako o radoznalim junakinjama ne znamo skoro ništa, rediteljka uspeva da ih učini simpatičnim, vešto dočaravajući emocije njihovim grimasama i gestikulacijom. Snažnu izražajnost lica postiže jednostavnim, ali neodoljivim crtežom, koji pomalo podseća na visokostilizovani dizajn Tomma Moorea (The Secret of Kells). Nešto detaljniji je magični svet u kojem se odvija radnja, pa je među neobičnim objektima, delimično obraslim vegetacijom, prava milina izgubiti se. Njihova veličanstvena arhitektura, najverovatnije inspirisana Mœbiusuovim stripovima i Miyazakijevom Laputom, deluje kao zaostavština neke napredne (ili tuđinske) drevne civilizacije. Tople boje zidova, stubova, statua, kupola i ostalih elemenata u savršenoj su harmoniji sa plavetnilom neba i paperjastim kumulusima. Brižljivo komponovani kadrovi protkani su eteričnim melodijama Rotema Moava, koji se za stvaranje umirujuće atmosfere okreće kako klasičnim, tako i tradicionalnim instrumentima.

Očaravajuća audio-vizuelna mekoća i prefinjena 2D animacija krase i u Bredin rad sa treće godine, duhoviti i slatkasti "horor" The Stalking, koji je uprkos svojoj kratkoći, još jedan čvrst dokaz njene kreativnosti. Nadajmo se da će joj u skorijoj budućnosti biti omogućeno da se dokaže i na nekom dugometražnom projektu.

No comments:

Post a Comment