Jan 16, 2014

You Shoumei Bijutsukan: Line (Yuu Nakai, 2006)

Eksperimentalna OVA You Shoumei Bijutsukan: Line (Galerija Joa Šomeija: Linija) donosi uravnoteženi spoj igrane arthouse monodrame i tzv. "ga-nimea", tj. "statičnog (ograničenog) animea". U skladu sa meditativnim scenama, tokom kojih posmatramo mladića (dobrovoljno?) zatočenog u skoro praznoj (a možda i bezizlaznoj?) prostoriji, Shoumeijeve minimalističke slike i ogoljeni zvučni pejzaži Minorua Yamade stvaraju specifičnu atmosferu potpunog, ali iluzornog spokoja.

Ispod glatke, pažljivo iznijansirane površine audio-vizuelne ravni, može se osetiti blago podrhtavanje intenzivnih emocija, čiji izvor lagano presušuje. Depresivna i parališuća belina koja okružuje neimenovanog i pasivnog junaka ogledalo je njegove nesposobnosti da se suoči sa unutrašnjim nemirom. Pored nekoliko štafelaja i pravougaonog rama, jedino društvo su mu istrajni mrav i senovite misli, čiji tok je isprekidan velikom nesigurnošću. Prikazujući ga kao nepopravljivog melanholika, tihi monolozi preobražavaju se u lament nad prirodom i jedino u tom trenutku kriptičnost svoje mesto prepušta neposrednosti.

Usporenim pokretima kamere Shin Sakaguchi miluje impresivna platna, omogućavajući gledaocu da bude obuzet njihovom "hladnom" lepotom. Po horizontali ona su jasno podeljena na dve monolitne, prividno bezizražajne površine koje čine da objekti i živa bića na granici izgledaju sićušno, nemoćno, očajno i usamljeno. A tek onda kada izbliza prepoznamo pticu, svetionik, drvo ili kuću, setimo se sopstvene ništavnosti u odnosu na beskrajnost kosmosa, oličenu u imaginarnoj liniji koja razdvaja nebo od zemlje. Jedva čujno zujanje, udaljeni cvrkut ptica, potmuli jecaji talasa i sablasni odjekujući dronovi, koji remete poredak tišine, osciliraju u ritmu pulsa večnog prostranstva...

No comments:

Post a Comment