Jan 20, 2014

Shamanic Princess (Mitsuru Hongo & Hiroyuki Nishimura, 1996-1998)


U periodu od juna 1996. do juna 1998. godine, šestodelna OVA Shamanic Princess objavljivana je na laserskim diskovima i VHS kasetama, da bi 2000. postala dostupna i na DVD tržištu. Po hronologiji zbivanja je pomalo neobična, budući da poslednje dve epizode, na kojima je animator Hiroyuki Nishimura debitovao kao reditelj, prate događaje koji su se odigrali pre onih iz prve četiri.

Shodno tome, pripovedanje počinje in medias res, dolaskom Tiare, agentice i članice kraljevske porodice Sveta Zaštitinika, na Zemlju, sa zadatkom da pronađe i povrati ukradeni Yordov Presto, drevni artefakt od esencijalne vrednosti. Sitacija postaje složenija kada od lopova, svog bivšeg ljubavnika Kagetsua, sazna pravi razlog za počinjeni zločin - iznenadni nestanak njegove sestre Sare...

Vođen maštovitim scenarijom Mami Watanabe, Hongo postepeno otkriva deo po deo intrigantne slagalice, isporučujući raskošnu akcionu fantaziju, blago začinjenu elementima romantične drame. Odmotavanje klupka misterije prepušta Nishimuri, koji prikvelom pruža detaljniji uvid u odnose između likova, kao i delimična rešenja zagonetki o poreklu magije, paralelnim dimenzijama i ulozi magova sa titulom Neutralizatora. Prividno opskurna, a zapravo vrlo pitka i u isti mah aritmična priča o prijateljstvu, varljivosti uma i odgovornosti koju moć nosi utemeljena je na oprečnim idejama monizma i dualizma. To što joj je filozofska dimenzija znatno manja od zabavne i što poneko pitanje ostaje bez odgovora skoro ništa ne oduzima od šarma animea, čija snaga leži u izvrsnoj vizalizaciji i atipičnoj, jasno definisanoj glavnoj heroini.


Na početku, Tiara odaje utisak vatrene, preke i zlovoljne osobe, spremne na bezuslovno izvršenje naređenja, bez obzira na potencijalne negativne posledice. Međutim, iza te hladne fasade (i dnevne maske studentkinje na razmeni) skriva se nežna, ljupka i razborita devojka, primorana da preispita sopstvena osećanja i iz drugog ugla sagleda lične motive. Tiarin partner (familijar) Japolo, simpatično, ironično i vispreno stvorenjce nalik feretki, njena staložena i introvertna "rivalka" Lena, požrtvovani Kagetsu i snovi putem kojih joj se obraća krhka Sarah podstiču je u ispoljavanju vrlina. Odlično odglumljenim glasovima angažovani seiyūi udahnjuju život svim protagonistima.

Iščašen dizajn likova, inspirisan stilom čuvene grupe Clamp i radom Nobuterua Yukija i Yutake Izubuchija za OVA-u Record of Lodoss War, potpisuje Atsuko Ishida, čiji fetiš su duga/vijugava kosa i ekstremno krupne oči, iskošene u tužnom pogledu. "Ogledala duše" ona neretko preinačuje u duboka ogledala za sagovornika (ili protivnika), dodeljujući im i mistična svojstva. Shōjo-liki crtež i treperave boje, utopljeni u duboke senke, besprekorno se uklapaju u mračno-prozračnu atmosferu, u čijem građenju učestvuje i smela kombinacija elegičnih neoklasičnih i orijentalnih etno melodija sa rapsodičnom elektronskom tutnjavom. Lepota animacije, natprosečne po direct-to-video standardima, dolazi do izražaja tokom kratkih, ali uzbudljivih okršaja i bizarno-ezoteričnih rituala, koji im prethode. Isto važi i za Tiarinu "Geil Eldo Zamath" tranformaciju, kao i za scenu preplitanja ekstravagantnog Festivala Vetra sa Kagetsuovom krađom Yordovog Prestola.

Ukoliko vam ne smeta slobodnije viđenje šamanizma i davanje prednosti forme nad sadržinom, postoji velika verovatnoća da nećete moći odoleti magičnoj zavodljivosti Šamanske princeze...

No comments:

Post a Comment