Jan 3, 2014

Youseiki Suikoden: Masei Kourin (Hiroshi Negishi, 1993)

U bliskoj budućnosti, snažni zemljotres pogađa Tokio, ostavljajući ga u ruševinama. (Nažalost, istorija pokazuje da takav scenario nije nemoguć.) Delovima metropole koji su pretrpeli najveća razaranja haraju ozloglašene bande, kojima upravlja kriminalni sindikat Koryukai. (Uobičajena pojava u postapokaliptičnim animeima.) U potrazi za mlađom sestrom, harizmatični Takateru stiže u kafić, gde je ona donedavno radila, i tamo saznaje da je kidnapovana. (Nije teško pogoditi glavnog i odgovornog urednika otmice.) Kao svaki dobar, zaštitnički nastrojen brat, mladić odlučno kreće u rizičnu misiju spasavanja, uprkos dobronamernim upozorenjima. A pre početka "velikog spremanja" pridružuje mu se grupa dobrih momaka (i jedna cura), kojima je dozlogrdio teror baraba.


Iako zasnovana na serijalu palp romana Hitoshija Yoshioke, akciona treš OVA Youseiki Suikoden: Masei Kourin (Suikoden: Vek demona) deluje kao adaptacija skrolujuće beat 'em up igre sa elementima pucačine iz trećeg lica. I prosto je neverovatno da autorski tim nije iskoristio popularnost ovih žanrova i prodao prava Capcomu, Konamiju ili nekoj trećoj kompaniji, čiji se naziv pojavljivao na ekranima arkadnih mašina tokom devedesetih. Sigurno bi još zabavnije od gledanja bilo, sa džojstikom u jednoj šaci i tasterima pod prstima druge, preuzeti ulogu Taketarua i njegovog partnera, transvestita, pijanistu i majstora borilačkih veština Miyukija, i sprečiti brojne i raznolike siledžije u sprovođenju paklenog plana. (Isti, naravno, podrazumeva osvajanje Japana, a potom i celog sveta.)

Usput bi trebalo otključati i ostale članove bizarne družine, bivšeg komandosa Hamuru i njegovog prijatelja, šefa policije Takayukija, kao i katoličkog sveštenika Owena i časnu sestru Saeko, iza čijih se odora skriva nasiljem ukaljana prošlost. Budistički monah, koji predviđa njihovo okupljanje, znajući da predstavljaju reinkarnacije legendarnih ratnika, davao bi korisne savete, a kao bossovi bi se, između ostalih, pojavili ostareli mačevalac-psihopata, dvojica modernih samuraja, korumpirani advokat-kukavica, koji bi se služio prljavim trikovima, i debeljuškasti biznismen, mozak cele operacije, koji je sklopio ugovor sa demonom! Dama u nevolji (i oskudnoj pocepanoj odeći), vezana lancima i stavljena u kavez, bila bi spasena, a naši bi se iscrpljeni junaci laganim korakom uputili prema zalazećem (ili izlazećem) suncu.


Kao što se iz priloženog da zaključiti, predvidljiva i derivativna priča, sabijena u četrdeset i pet minuta, i jedva dvodimenzionalni likovi, čija imena će vam brzo izvetreti iz glave, definitivno nisu jača strana ovog zamešateljstva, uz koje bi, sa ogromnim C, mogli da stoje anglosaksonski epiteti "cheesy" ili "corny". Uprkos tome, Suikoden je dinamičan (i, treba li reći, nepretenciozan) anime koji zrači specifičnom energijom, pružajući visokokoncentrovano grešno zadovoljstvo, ali i izvrstan old-school crtež i atraktivne scene borbe, bilo da se radi o pesničenju ili rasipanju metaka. Iz tog razloga, kada istekne poslednji minut, bude vam čak i pomalo žao što presoljena papazjanija nije trajala duže. Ono što protagonistima i antagonistima nedostaje u karakterizaciji, delimično je nadomešteno njihovim osobenim izgledom (naročito izražajnim licima) i odličnom glasovnom glumom. Solidna animacija konstantnog kvaliteta ispraćena je finim džeziranim rok melodijama, tipičnim za period nastanka OVA-e, dok je "kiselim" koloritom postignuta odgovarajuća atmosfera...

No comments:

Post a Comment