Nov 30, 2015

Ruined Heart! Another Love Story Between a Criminal and a Whore (Khavn de la Cruz, 2014)


Ko? Kavin de la Kruz, multidisciplinarni umetnik sa Filipina, koji se može pohvaliti sa četrdesetak ostvarenja, što kratkih, a što celovečernjih. Sebi uzima prilično veliku slobodu u eksperimentisanju. Kao po običaju harizmatičan i "cool" (a takav bi bio i kada bi recitovao neki recept), Tadanobu Asano u ulozi je zaljubljenog i neimenovanog ubice. Lepa Natalija Asevedo (Post Tenebras Lux), sa izgledom pevačice nemačkog avangardnog pop-pank benda, kojoj je uzor Karen O (Yeah Yeah Yeahs), tumači tragičnu heroinu, pripadnicu polusveta, osmesima, pogledima i pokretima. I Vim Nadera, kao lokalni "kum" koji verovatno zamišlja da je reinkarnacija rimskog imperatora, pošto sa glave ne skida lovorov venac. (A tu je još nekoliko arhetipskih likova koje upoznajemo kroz zavesu sa leptirovima.) Briljantni Kristofer Dojl na mestu direktora fotografije i Brezel Goring, ispred dueta Stereo Total, koji je Kavinov partner u uobličavanju eklektičnog saundtreka - pulsa filma.

Šta? Baš kao što naslov kaže, još jedna ljubavna priča između kriminalca i kurve. Ono što se ne spominje jeste tragičan kraj (ili možda novi početak na nekom lepšem mestu?). Da li je to dovoljno? Jeste. Mikro-narativ pruža bezbroj mogućnosti za (hiper)stilske igre po sokacima i budžacima Manille (eto odgovora i na gde).

Kako? Brzo, drsko, sveže, iščašeno, neobično, energično, gorkoslatko, raskalašno, kapriciozno, transgresivno, orgijastično, bez okova dijaloga, dosledno haotično, i prefinjeno u svojoj neumerenosti. Ruined Heart! je poput šarenog otrcanog kišobrana na snažnom vetru (ovo je, uzgred budi rečeno, kompliment!); perverzna bajka euforične atmosfere. Bez pardona, de la Kruz primenjuje obilje "prljavih" trikova, od neuredne selfie-kamere i detaljnog prikaza zubarskog zahvata (!) do zapaljenog krsta i seksa sa cepanjem rečnika (ili telefonskog imenika). Uz davljenje fetusom pileta i saksofonski solo na groblju, sve to ludilo funkcioniše kao dobro podmazan videospotovski mehanizam, sastavljen od delova prikupljenih na deponiji celuloidnih snova. Čak i da nikakav smisao ne postoji u Kavinovoj ekstravagantnoj poeziji, sedamdesetak minuta vrvi od opojih boja i vitalnosti, stimulativnog osobenjaštva i pozitivnog bezobrazluka. (Već "istetovirana" uvodna špica je, sama po sebi, pravo malo umetničko delo... i najava nasilnog okruženja.)

Kome će Ruined Heart! prijati? Sasvim sigurno, svim onim gledaocima i gledateljkama koji bi sa maskom konja (za njega) i krilima slepog miša (za nju) ruku pod ruku šetali po luna parku, eventualno u društvu svojih ljubimaca, zeca i praseta...

No comments:

Post a Comment