Mar 29, 2010

AKHE's Movies

O grupi AKHE (Axe)

Kratkometražne filmove ovih Rusa nazvao bih primarnim urlikom umetnosti, one koja je pogazila sva postojeća pravila, a zatim i sopstvena, započevši život nezavisno od sveta koji je okružuje i sveta koji je sama stvorila. I bilo bi uzaludno i nezahvalno prepričavati slike koje se furiozno smenjuju pred očima gledaoca, plivajući mutnim Vodama Misterije čiji je izvor negde u glavama Autora, izvan svačijeg domašaja. 

Predvođeni dvojicom stalnih članova, Maksimom Isaevim i Pavelom Semčenkom, članovi grupe AKHE su poput dece koja kroz neprestanu igru kazuju ono (apstraktno) što ne umeju da kažu rečima, služeći se najrazličitijim objektima kao igračkama. Kidajući okove konvencionalnog filma, oni ispisuju redove nevidljive knjige, između kojih je nemoguće čitati, jer su gusto sabijeni i stalno skreću pažnju na sebe, pri čemu ste nemoćni da se oduprete njihovoj jedinstvenoj lepoti. Iako se, u tom kreativnom nestašluku, izvesni elementi ponavljaju, njihovo značenje se, pretpostavljam, stalno menja, budući da se javljaju u preobraženom kontekstu - uvek vešto ispletenoj mreži simbola.

Snimljeni u duhu ranog nadrealizma, podvrgnutog strogom avangardnom tretmanu, i u formi nemog filma, sa muzičkom pratnjom čije su nostalgične note umetnute u alternativne aranžmane, ovi konstantno katarzični osobenjački filmići deluju kao faze kakvog teatralno-ritualnog performansa, koji bi mogao da traje večno, ali, na žalost, ima svoj kraj...

Karama

Второй руки (Second Hands)

Love Will Be Soon

Бадь эмсь

Оптические хроники

Cigarette

No comments:

Post a Comment