Nov 21, 2019

Dobrodošli na KINOSKOP!

Baš kao što slikarstvo nije nestalo sa pojavom fotografije, tako ni snimanje filmova na traci nije ugušeno mogućnošću da video zabeležite mobilnim telefonom. Ako je suditi po velikom broju ostvarenja nastalih u poslednje dve godine, a pristiglih na konkurs prvog izdanja KINOSKOPa (preko dve stotine naslova!), analogna kinematografija je itekako životna... bar kada se pitaju filmadžije sklone eksperimentisanju. Iako kratka, njihova dela u sebi nose magiju i kanališu duhove pionira alternativne sedme umetnosti, i to ne samo kada je reč o „alhemijskoj“ selekciji, već i o programskim celinama posvećenim dokumentarcima, (multi)žanrovskim poigravanjima, fantazmagoričnim izletima u životinjski svet, kao i lirskim „iščašenjima“ stvarnosti i pronađenih / arhivskih snimaka (tzv. found footage).

Velika mi je čast biti jedna polovina kustoskog dvojca KINOSKOPa, uz energičnog i entuzijastičnog muzičara i sineastu Marka Milićevića, ali i deo posvećene ekipe umetnika koji učestvuju u pratećim programima, Live Soundtrack i EndFrame(s) (Poslednji kadar), ili kao članovi žirija (nezavisni filmski režiser Marko Žunić, muzičar i filolog Nevena Popović, i filmska montažerka Nina Lazarević). U Live Soundtrack-u koji obeležava svoju petu godišnjicu moći će da uživaju ljubitelji analogne elektronske muzike, a nastupiće Tearpalm, Falling Elevator Music i brazilski muzičar Elefante Branco, kao i Aleksandar Lazar i Marko Milićević koji će predstaviti kosmičko-postapokaliptični „expanded cinema“ performans pod nazivom „Elementarne čestice / Od koga smo nastali?“ Na tematskoj izložbi EndFrame(s) koja zatvara festival, a donosi niz poslednjih kadrova imaginarnih filmova, analognim fotografijama će se predstaviti Darko Ilić, Elizabeta Petković, Dina Radović, Milica Nikolić, Svetlana Mladenović i Vladimir Ilić, a kolažima Jelena Perišić i moja malenkost.

Ulaz na sve projekcije biće besplatan, pa ovo sažeto predstavljanje KINOSKOPa prihvatite kao poziv da nam se pridružite, 30. novembra i 1. decembra u prostoru Kvake 22, na čiju adresu Marko i ja šaljemo posebnu zahvalnost! Celokupan program i raspored projekcija (na engleskom) možete pogledati na zvaničnoj stranici festivala, a više informacija možete dobiti putem fejsbuka, gde je sam događaj nedavno najavljen. Uskoro će biti objavljene dve verzije kataloga, na srpskom i na engleskom. Dobrodošli!

No comments:

Post a Comment