Jul 4, 2014

Yami Shibai (Tomoya Takashima, 2013)


Televizijski serijal Yami Shibai (Teatar mraka) sastoji se od trinaest četvorominutnih epizoda, zasnovanih na mitovima i urbanim legendama iz Japana, a inspirisan je "papirnom dramom" (kamishibai), formom slikovnog pripovedanja koje su budistički monasi razvili još u XII veku i koje se smatra pretečom mangi. Kanji Tsuda (Ju-On, Trava: Fist Planet, Redline) pozajmljuje glas naratoru (gaito kamishibaiya), starijem čoveku sa zlatnom maskom, koji posećuje igralište kako bi klincima predstavio kratke priče strave, primenjujući gorespomenutu metodu.

Tradicionalni svici (emaki-mono) zamenjeni su flash ilustracijama, najverovatnije "oživljenim" putem Adobe After Effects ili nekog sličnog softverskog paketa, zbog čega je animacija minimalistička. Međutim, ukoliko se posmatra iz ugla doslednosti u podražavanju uzora, skromni izgled ovog (g)animea poseduje izvestan šarm i može se smatrati jedinstvenim. Dopunjen "ogrebotinama" kao sa starih video snimaka, a ispraćen uznemirujućim zvucima i atmosferičnom muzikom, dobra je podloga za izazivanje osećaja jeze i napetosti, pod uslovom da niste oguglali na aveti sa Dalekog istoka. A da biste lakše progutali i svarili ideje o toaletu ili mašini za fotokopiranje kao magnetima za onostrano, podrazumeva se neophodnost suspenzije neverice.

Reditelj Tomoya Takashima i scenarist Hiromu Kumamoto, obojica debitanti, kao i većina članova autorskog tima, postavljaju sebi prilično izazovan zadatak i pokazuju da su istom dorasli. Tesan vremenski okvir koriste maksimalno, te im za svega dvestotinak sekundi polazi za rukom da prevaziđu ograničenja medija (pokretne slikovnice), upoznaju vas sa jednom od košmarnih pripovesti (i japanskim mentalitetom) i uspostave ravnotežu između smislenog i iracionalnog. Govoreći o natprirodnim silama, gnevnim duhovima i pogubnim kletvama, opominju neposlušne i neodgovorne, i ukazuju na negativne posledice griže savesti, prevelike radoznalosti ili radoholičarskog stresa. U sudaru stvarnosti i sujeverja žrtve su često nevine i nesvesne opasnosti, a pojedinci dobijaju ono što su poželeli, ali u drugačijem pakovanju.

Malo je klasičnih animea koje ne biste gledali sami u mraku, tako da je Yami Shibai pravo osveženje. Početak druge sezone, koju bi trebalo da režira Takashi Shimizu, poznat po franšizi Ju-On, najavljen je za 7. jul tekuće godine.

No comments:

Post a Comment