Jul 15, 2014

Stan Lee's Mighty 7 (Lee Ningning, 2014)

"Nikada ne dozvoli istini da stane na put dobroj priči."
Stan Lee

Animirani TV film Stan Lee's Mighty 7, zasnovan na istoimenom stripu objavljenom za Archie Comics, mogao bi se okarakterisati kao postmodernistička meta-fantazija. Zamišljen kao početak trilogije (ili pilot epizoda serijala), predstavlja bivšeg predsednika izdavačke kuće Marvel kao mentora grupe humanoidnih vanzemaljaca sa supermoćima.

U prologu, vickasti dekica nam otkriva da je zapao u kreativnu blokadu. (Ništa strašno, dešava se to i mlađima, a kamoli nekome ko je proživeo skoro čitav vek.) Tokom noćne vožnje nedođijom koja bi, kako sam kaže, trebalo da mu razbistri um i napuni baterije, sasvim slučajno pronalazi "svežu" ideju. Pred njim se, kao poručen, obrušava svemirski brod iz kojeg izlazi naslovni septet, dvoje "zvezdanih" policajaca i petoro kriminalaca. Da bi pronašli način za nastavak puta ka rodnoj grudi, primorani su da sarađuju i slede uputstva sedog i dovitljivog Zemljanina, postajući učesnici projekta "Reality Super Heroes".


Uloga negativaca dodeljena je negostoljubivim ljudima u crnom (tajnoj službi američke vojske) i Tegoncima (Taegon), ratobornim reptilima iz galaksije Unigra koji, prerušeni u ljude i infiltrirani u mega-korporacije, rade na planovima za osvajanje naše planete. Suočeni sa dvostrukom pretnjom, nepoznatim okruženjem i sarkazmom domaćina, članovi disfunkcionalne sedmorke preispituju sopstvene stavove i postepeno prevazilaze međusobni animozitet, dok iz flešbekova gledalac saznaje detalje iz njihovih (uglavnom tragičnih) prošlosti. Prestupnici, koje je težak život odveo stranputicom, dobijaju šansu za iskupljenje, a čuvari reda i mira imaju priliku da pokažu razumevanje i prihvate činjenicu da ni oni nisu nepogrešivi. Iako u nešto više od sat vremena nije bilo moguće posvetiti podjednako pažnje svakome, autori uspevaju da u izvesnoj meri prevaziđu stereotipe i da, igrajući se klišeima, isporuče frenetičnu naučnofantastičnu akciju, začinjenu odličnim humorom.

U saradnji sa nevelikom ekipom, na čelu sa Leejem Ningningom kome je ovo prvi rediteljski zadatak, Stan Lee stvara briljantnu (samo)parodiju i omaž fiktivnim likovima koji su mu obeležili višedecenijsku karijeru, pozajmljujući glas svojoj ilustovanoj inkarnaciji. Njegove pulene, između ostalih, oživljavaju Christian Slater, Mayim Bialik (Sheldonova prijateljica iz Big Bang Theory) i Flea (basista benda Red Hot Chilli Peppers), a kao vođu "guštera" čujemo Micheala Ironsidea (Scanners, Total Recall, Starship Troopers), večitog filmskog zlikovca. Eksplozivnoj avanturi kompozitor Claude Foisy pruža potporu poletnim muzičkim skorom, a animatori kineskog studija Hong Ying donose atraktivan izgled pokretne grafičke novele, ugledajući se na subotnje crtaće iz prošlog veka i uspešno se boreći sa budžetskim ograničenjima.

No comments:

Post a Comment