Jan 7, 2012

$9.99 (Tatia Rosenthal, 2008)

Dave Peck je optimista. Živi sa sredovečnim ocem Jimom (koga je napustila supruga), ima dvadeset i osam godina, nezaposlen je i voli da kuva. Njegov stariji brat, Lenny Peck, radi u kompaniji za zaplenjivanje imovine (zbog nepodmirenih računa) i neprestano flertuje sa pripadnicama lepšeg pola. Nakon stupanja u vezu sa supermodelom Tanitom, koja muškarce voli skroz glatke, spreman je da učini sve, ma koliko bizarnim i grotesknim se to činilo. Svog mlađeg sina Jim Peck nastoji da izvede na pravi put, čak i onda kada je uznemiren smrću očajnog beskućnika, koji je pred njim izvršio samoubistvo (da bi se kasnije pojavio kao zlovoljni anđeo).


Susedi dvojice Peckovih, stanari stambene zgrade fiktivnog velegrada, hvataju se u koštac sa rutinom svakodnevnice, svako na sebi svojstven način. Primorani su da naprave izbore kako bi nastavili dalje, ali nisu svi podjednako spremni. Nameravajući da se domognu recepta koji će im pomoći u konačnom zacrtavanju ciljeva ili ostvarivanju istih, posegnuće za priručnikom koji navodno otkriva smisao života (a košta devet dolara i devedeset devet centi) ili će se, ugledavši parolu sa bilborda ("Think first, 'cause life doesn't give you a second chance.") skloniti sa spoljašnje strane balkonske ograde.


U gustom preplitanju gorkoslatkih minijatura (više gorkih, nego slatkih), pedantno i precizno definisanih, gledalac upoznaje usamljenog udovca Alberta Kwellera, propalog mađioničara Marcusa Pokusa, dečaka Zacka koji odrasta uz kasicu prasicu jezivo-umiljatog osmeha i neodgovornog mladića Rona, kome se uz džoint priviđaju tri vragolasta "Liliputanca" i čija verenica, emotivna učiteljica Michelle, ne može da se pomiri sa tinejdžerom u njemu. To što su predstavljeni marionetama (umornog izgleda) ne čini ih ništa manje uverljivim. Naprotiv, u njima je moguće prepoznati ili (deo) sebe ili ljude koji nas okružuju, bez maski, spremnih ili nespremnih za ono što im sutra donosi, različitih i suprotstavljenih stavova. Oni vole, pate, uče, žude, strahuju, nadaju se i suočavaju sa razočaranjima.


Ova crnohumorna drama, obojena melanholijom, ironijom i retkim trenucima sreće, a povremeno na granici sa apsurdom, celovečernji je debi Tatije Rosenthal i prva saradnja između Izraela, rediteljkine rodne zemlje, i Australije čiji glumci, na čelu na Geoffreyjem Rushom, pozajmljuju glasove protagonistima. Adaptacija je kratkih priča izraelskog pisca i koscenariste Etgara Kereta koji, uprkos neskrivenoj simpatiji, svoje likove nimalo ne štedi, ne želeći da zaslađuje bitku koju vode i zbijajući šale na njihov račun uvrnutim izletima u magični realizam. Zajedno sa Rosenthalovom, koja neiskustvo krije kao zmija noge, poigrava se sa očekivanjima publike, ne nudeći naravoučenije koje će važiti za svakog, iz prostog razloga što takvo ne postoji.

Za ljubitelje detaljima krcate stop-motion animacije, čija "grubost" ide u prilog ozbiljnoj, ali pitkoj sadržini, $9.99 poslastica je nezaboravnog ukusa.

No comments:

Post a Comment