Jan 1, 2012

Ashes and Snow (Gregory Colbert, 2005)

"... In the beginning of time, the skies were filled with flying elephants. Every night they laid down in the same place in the sky and dreamt with one eye open..."
Šapat vetra. Uzdah pustinje. Nečujni glas ogoljenog stabla. Sećanja drevnih hramova. Tišina neba, vode i zemlje. Ljudi i Zveri kao Jedno, u savršenoj Harmoniji. Beskrajni ples jednostavnih, ali grandioznih pokreta. Život kao usporeni san u sepija tonovima. Transcendentalna poezija u slikama koje ostavljaju bez daha i govore više od bezbroj reči, čak i onda kada ćute...


Jednočasovno ostvarenje Ashes and Snow delo je kanadskog umetnika Gregoryja Colberta i integralni deo multimedijalne instalacije koja putuje u tzv. Nomadskom Muzeju. Fiktivni je iskaz neimenovanog muškarca koji se putem 365 pisama napisanih tokom godinu dana dugog putovanja obraća svojoj supruzi. Pedantno je iskomponovano kao neprekidan tok moćnih, opčinjavajućih tabloa koji se sastoje od oživljenih fotografija uzvišene lepote u pratnji opojne, eterične muzike i, povremeno, sjajne naracije Laurenca Fishburna (u verziji na engleskom jeziku). Svakim kadrom ostavlja nežan, ali dubok trag u vašem pamćenju. Paperjasto, duhovno, hipnotišuće, prefinjeno, nadahnjujuće i onirično, Ono je jedinstven i relaksirajuć doživljaj, više od dokumentarca i više od filma... Milina.

Zvanični sajt: Ashes and Snow (preporučujem "Enhanced Experience")

(Obavezno klikni na slike za uvećanje!)

No comments:

Post a Comment