Apr 5, 2017

Southland Tales (Richard Kelly, 2006)

☼☼☼☼☼☼☼☼(☼) out of 10☼


Nek ovaj (nadam se, bar malo) šaljiv prevod (adaptacija i dopuna) vrlo pozitivne recenzije Dana katastrofe (koji sam reprizirao, čini mi se, po treći put) bude najava moje predstojeće liste za Taste of Cinema.

Drugo, žestoko potcenjeno dugometražno ostvarenje Ričarda Kelija, poznatog po već kultnoj SF-drami/misteriji Doni Darko, sebe baš i ne uzima ozbiljno, a smrtno je ozbiljno u svojoj slasnoj besmislenosti. Nastalo prema scenariju koji odaje utisak kao da je pisan pod uticajem halucinogenih pečuraka, ono je čista i predivna zbrka; postorgazmični san ambicioznog ludaka; papazjanija od raznorodnih ideja, linčovskih omaža, bizarnih kameo pojavljivanja, nerazumljivog tehničkog žargona, britke društvene satire, pop-kulturnih referenci i sprdnje koja neretko poprima bibljiske razmere.

Usredsređujući se na akcionu zvezdu sa amenzijom i snažnim političkim vezama (Dvejn 'Stena' Džonson sa nenormalno belim zubima), njegovu devojku koja je bivša porno glumica, starleta, pevačica i voditeljka rijaliti tok šoua (Sara Mišel Gelar), kao i na policajca (Šon Vilijam Skot u ulozi karijere) koji je ključni igrač u velikoj zaveri republikanaca i ludog naučnika, ova potpuno otkačena, hotimično nekoherentna i prefinjeno trešasta ekstravaganca okuplja jednu od najneverovatnijih glumačkih ekipa ikada. (Zbog dužine prethodne rečenice, neomarksisti su morali biti ostavljeni sa strane.)

Sačinjen od jevanđelja prema ratnom veteranu Pilotu Abilenu (Džastin Timberlejk sa gotivnim ožiljkom na licu), Southland Tales je dementno, deluziono i dekadentno remek-delo haosa koji se danas olako prihvata kao nekakav poredak. A treba ga gledati kada...

... vam kažu 'belo', a vi vidite 'crno' sa roze flekama.
... još jedan marvelozni strip biva adaptiran za veliko platno.
... primetite da vam je smisao za humor iščašeniji nego ranije.
... Majkl Bej istrajava u silovanju vaših omiljenih sećanja na detinjstvo.
... poželite da čujete obradu američke himne u izvođenju Rebeke del Rio koja vas je već raspametila u Bulevaru zvezda (a ako vam ne smeta izvlačenje iz konteksta, tu je YouTube).
... živite u zemlji koju vode uglađeni fašisti i njihovi moronski, moralno i etički posrnuli lakeji-ulizice.
... odlučite da izvršite samoubistvo, ali se predomislite u poslednjem trenutku, zato što "makroi ne izvršavaju samoubistvo".
... shvatite da "svetu ne dolazi kraj uz cviljenje, već sa praskom".

Osim toga, postoji nešto neopisivo lepo u tvrdom akcentu zmijaste Bai Ling, surferskoj odvažnosti kojom odišu pojedine scene i Kelijevoj drskosti da umesto ljudskog snošaja prikaže kresanje para automobila napunjenih tečnom karmom...

No comments:

Post a Comment