Nov 4, 2016

Mezame no Hakobune (Mamoru Oshii, 2005)


Nastao povodom Svetske izložbe 2005, a prikazan u paviljonu "Planina snova", Mezame no Hakobune (u bukvalnom prevodu, Barka buđenja, prema međunarodnom naslovu Otvori svoj um) enigmatična je "muzička drama" u tri čina - amalgam naučnofantastičnih elemenata, mitoloških i religijskih referenci.

S obzirom na upečatljivost digitalne verzije, da se pretpostaviti da je sam događaj od pre jedanaest godina pružao nezaboravan doživljaj. Na početku, vidimo zupčanike u vidu mandala koje verovatno predstavljaju unutrašnjost kakvog kosmičkog sata (ili nečeg sličnog), a potom i šest svetlosnih kugli koje velikom brzinom stižu na tečnu planetu. U "igranom" delu prologa susrećemo se sa tri božanske figure (sa glavama životinja) koje neme stoje u šumi obavijenoj maglom - po svoj prilici, reč je o generalima boginje Pan.

Poglavlja koja slede nazvana su po njihovim imenima, (ribolikom) Šo-Ho, (pticolikom) Hjakin i (psolikom) Ku-Nu, a odvijaju se u kraljevstvu vode, vazduha i zemlje. Dok plutamo među morskim stvorenjima, lebdimo iznad serafim-golubice ili šetamo u društvu pasjeg kentaura, lagano nas obuzima osećaj iskonskog spokoja i oslobođenosti od gravitacije.

Umirujućoj atmosferi značajno doprinose opuštajuće nijanse plave boje i Kavaijev eterični skor kojim dominiraju opojni napevi sa snažnom etno-nabojem u izvođenju hora od sedam članica. (Ako volite saundtrek za Ghost in the Shell, velika je verovatnoća da ćete obožavati ovaj za Mezame no Hakobune.) A epilog, prožet zvukom cevastih zvona, otkriva Pan koja podseća na japansku boginju Benzaiten.

Teme koje se tiču ekologije, napredne tehnologije, kontroverznih genetičkih modifikacija (šifra: štenad i novorođenčad) i porekla života isprepletene su u moćnu, nenarativnu i nešablonsku fantaziju koja deluje kao san apsulutnog entiteta.


No comments:

Post a Comment