Apr 22, 2016

Luis Bunjuel u animiranom filmu!


Čuveni filmotvorac i jedan od najistaknutijih predstavnika nadrealizma pojaviće se kao glavni junak u animiranom filmu Buñuel en el laberinto de las tortugas (Bunjuel u lavirintu kornjača). Ovaj arthaus projekat, u produkciji Manuela Kristobala (Arrugas, 2011), predstavlja adaptaciju istoimenog stripa samoukog ilustratora Fermina Solisa.

Priča je zasnovana na snimanju kratkometražnog dokumentarca Las Hurdes (Zemlja bez hleba, 1933), ali u isti mah oslikava i Bunjuelovu umetničku evoluciju. Prema Kristobalovim rečima, sadržaće elemente drame i komedije, zbog "izuzetno vragolastog smisla za humor" koji je reditelj posedovao. Snimanje filma kreće u septembru, a trebalo bi da bude završeno u proleće 2018.


Scenario počinje u decembru 1930. neposredno po pariskoj premijeri kontroverznog L'Age d'Or (Zlatno doba), a godinu dana nakon što je debijem Un Chien Andalou (Andaluzijski pas) Bunjuel iznenadio svetsku publiku. Zabrana Zlatnog doba za posledicu ima gubitak pokroviteljstva Šarla de Noaja, a pokušaj proboja u Holivudu propada. U Evropi dobija ponudu od prijatelja Ramona Asina da snimi dokumentarni film u oblasti Las Urdes, gde se susreće sa ekstremnim siromaštvom...

Režiju Lavirinta kornjača potpisuje (anonimni) Salvador Simo, a kao scenarist i direktor animacije pridružuju mu se Elihio Montero (koji je napisao dvadesetak epizoda TV serije Gran Hotel) i Manuel Galiana (u čijem rezimeu stoji burna animirana romansa Chico & Rita).

Izvori: Catsuka & Variety


No comments:

Post a Comment