Apr 2, 2016

Ηλεκτρικός άγγελος / Ilektrikos angelos (Θανάσης Ρεντζής / Thanasis Rentzis, 1981)

 
"A typical experimental film, in which a variety of audiovisual techniques are used to create the sense of polymorphic eroticism as developed by European and Mediterranean cinematography of the 20th century. Combining the methods of "animation" and "live action", this intricate work embodies the idea of an "ars combinatoria". The structure is loose, with neither a central axis nor a point where everything converges, contributing greatly to the open-ended character of the film, where rhythm is the key element."

Ono što navedeni "sinopsis" sa zvanične stranice Grčkog filmskog arhiva ne može da dočara jeste jedinstvenost doživljaja koji Električni anđeo pruža. Dadaistički kolaž "funky" nasumičnosti donosi kaleidoskop divljih slika i opojnu kakofoniju zvukova, koji opisuju ljubav između fiktivnih kosmičkih fenomena, bogova i boginja, žene i muškarca, ruke i polnog organa, majke i deteta, starice i mačaka, neba i ogoljene krošnje.

Bizarnost je njegovo drugo ime, D. kao Drskost srednje slovo, a prezime Fantazmagorija. Deluje kao da u isti mah gledate Gilijamove animacije za Leteći cirkus Montija Pajtona i dokumentarac o kič umetnosti, kroz koji vas vodi reinkarnacija arhitekte i teoretičara Ranka Radovića, dok Dušan Makavejev, maskiran u cvećarku, pravi aranžman od veštačkih buketa iz kineske robne kuće, pokušavajući da vam privuče (ili odvuče) pažnju pevušenjem renesansnih madrigala. A sve vreme, napolju pljušte stare, ručno obojene fotografije.

Na trenutke se stiče utisak da Rencis parodira romansu, odnosno iluziju koju romantični filmovi prodaju, dopuštajući sebi veliku slobodu. On je poput nezaustavljivog anarhiste čiji haos nadahnjuje i šestorukog tkača snova koji vas uvlači u mrežu perverznih halucinacija, ako dopustite sebi da budete lak plen. Možda bi njegov eksperiment bio uspešniji da je za koju vinjetu kraći, mada i ovakav kakav jeste, uvrnut i apsurdan, daje zanimljive rezultate. Na izložbi postmodernističkih instalacija bio bi odličan izbor za zidnu projekciju, zvala se maglina Fafana ili ne. Samo za odvažne i tolerantne avanturiste, koji svog Erosa vole luckastog.


No comments:

Post a Comment