12 Jul 2015

SF Shin Seiki Lensman (Yoshiaki Kawajiri & Kazunori Hirokawa, 1984)


Inspirisan likom Lensmena iz romana Edvarda Elmera Smita i originalnom trilogijom Ratovi zvezda, film SF Shin Seiki Lensman (Lensmen: Tajna sočiva) danas je jedan od prašnjavih eksponata u muzeju zaboravljenih animea. Dostupan, nažalost, samo sa ne-japanskim sinhronizacijama, ovaj cheesy blast from the past zaslužuje bolji status.

Ako je suditi po narativnim skokovima i kratkom opisu sa AniDB-a, ova svemirska opera predstavlja skraćenu verziju TV serijala Galactic Patrol Lensman, emitovanog u periodu zima 1984 - proleće 1985. Radnja se odvija u XXV veku, a prati intergalaktičke avanture mladog i hirovitog pilota Kimbala Kinisona, nakon što misteriozno sočivo u njemu prepozna novog domaćina. Uz pomoć ratobornog ortaka Van Bazkirka, medicinske sestre Klarise Mekdugal i zmajolikog vanzemaljca Vorsela, suprotstavlja se zloj imperiji Boskon, kojom despotski vlada Lord Helmut.


Jednostavna i predvidljiva priča ne može se pohvaliti originalnošću, pa zato autori ostavljaju malo prostora za uočavanje njenih slabosti. Non stop jurnjava, isprekidana bitkama, eksplozijama i spasilačkim misijama, deluje zabavno, iako ste svesni činjenice da učesnike iste nećete dugo pamtiti. Likovi najčešće ne izlaze iz okvira stereotipa, kako na strani dobra, tako i među negativcima, čija nesposobnost dovodi u pitanje njihove osvajačke uspehe. Odgovor stiže onda kada Helmut shvati da od smene podmuklih generala nema nikakve vajde i preuzme stvari u svoje (goleme!) ruke, zadajući Kimu malo teži udarac. Naravno, glavni junak otkriva neslućenu moć sočiva i trijumfuje nad silama kosmičkog mraka... dok Magnum Malum ponovo ne uskrsne.

Ono po čemu se Lensmen izdvaja iz gomile naučnofantastičnih akcija, nastalih tokom 80-ih, svakako je izvrsna animacija, posebno u scenama koje su izvedene tradicionalnom tehnikom. Primena kompjutera, tada još uvek u povoju, ne daje baš uvek zadovoljavajuće rezultate, ali samo po standardima koje su postavili bar deceniju mlađi naslovi. Tim koji se okuplja u čuvenom studiju Madhouse daje sve od sebe da vas opčini dizajnom, bilo da je reč o high-tech letelicama, (bizarnim) stvorenjima koja nastanjuju daleke planete ili gotovo nadrealističkoj iluziji koju za Kima kroji Helmut u svojoj mesnatoj i pulsirajućoj jazbini. Ljubitelji "stare škole" umeće da cene i prikladnu muzičku pratnju, s obzirom na njen značajan doprinos u buđenju nostalgije.

Energičan i dinamičan, Lensmen: Tajna sočiva zanimljiv je i po tome što pruža uvid u sam početak rediteljske karijere Jošiakija Kavađirija, bez koga je praktično nemoguće zamisliti istoriju animea.


No comments:

Post a Comment