Jul 16, 2015

La vie rêvée de David L (Paul Le & Julien Pichard, 2014)

U svom debitantskom ostvarenju, Pol Le i Žulian Pišar zamišljaju (ili je, s obzirom na naslov, prikladnije reći "sanjaju") kako bi izgledali studentski dani Dejvida Linča da je rođen nekoliko decenija kasnije. Subjektivni, blago iščašeni faux-biopic usredsređuje se na slikarske početke čuvenog reditelja, uz diskretne ili očiglednije reference na filmove (i seriju) iz njegovog opusa, od Glave za brisanje do Unutrašnjeg carstva.

Ne obazirući se na činjenice, autori daju sebi veliku kreativnu slobodu, pa već u drugom minutu odlučuju da mladi Dejvid (odlični Silvan Urban) pozira kolegama za akt, pošto kasni na predavanje. "Takva je tradicija." - tvrdi profesor, ali novajlija ubrzo uviđa da ništa nije onakvo kakvim se čini. Pored apatičnog i imaginarnog cimera, saksofoniste Freda (Nikola Ramad), dobija i naklonost triju devojaka. Luckasta Odri (Lor Maloazel) ima običaj da, zatvorenih očiju, pleše u polumraku; promiskuitetna Lora (Amondin Klep) krije poremećen odnos sa ocem, dekanom, iza širokog osmeha, a hendikepriana Kler (Margerit Debran) deluje kao njena sušta suprotnost. Pored upravnika, brucošku idilu narušavaju sujetni Frenk (Žil Duse) i prgavi domar Bob (Gzavije Ameler)...

Poznavaocima Linčovih dela neće promaći ni detalji poput plavog ključa, maglovitih kadrova, sumornog osvetljenja i nestajanja u (podsvesnom) crnilu. Nažalost, tokom segmenata koji iskaču iz okvira omaža, Leova i Pišarova smela nadrealistička hipoteza pokazuje sitne slabosti. Većina grešaka mogla bi se pripisati tankom budžetu i nedostatku iskustva ne samo reditelja, nego i ostalih članova ekipe, a u kojoj meri ćete ih tolerisati, zavisi od vašeg odnosa prema fan-fikciji. Uprkos tome, Sneni život Dejvida L-a uspeva da uvuče gledaoca u svoju začudnu stvarnost i na trenutke osvoji uvrnutom logikom i neospornom ambicioznošću.
 

No comments:

Post a Comment