Jun 26, 2014

Leucotopia (2013)

 
Izraz "pileći mozak" dobija novo značenje u diplomskom radu petoro studenata sa Fakulteta računarskih nauka Supinfocom (école SUPérieure d'INFOrmatique de COMmunication). U samo devet minuta, steampunk fantazija Leucotopia opisuje životni put plavog džinovskog muškarca čijim telom upravlja grupa bezglavih petlova. (Koliko god puta da pročitate sinopsis zvuči bizarno, zar ne?)
 
Autorski tim, koji čine Geoffrey Godet, Céline Hermann, Simon Legrand, Nicolas Lejeune i Mehdi Louala, odvodi gledaoca u kratak obilazak nepoznate planete, dajući vickast komentar na neke od osnovnih potreba jačeg pola... ili aludirajući na reinkarnaciju? A možda, kao što Rob Munday sa sajta Short of the Week primećuje, ovi mladi ljudi pokušavaju da razreše večitu filozofsku dilemu o nastanku. Kakva god da je njihova ideja, delo koje na njoj počiva dostojno je divljenja.
 
Ciklična struktura narativa izgrađena je od slika, odnosno od frejmova izvrsne kompjuterski generisane animacije, u kojoj se ogleda istančan osećaj za kolorit. Smeđi, ružičasti i narandžasti tonovi čudesnih predela i "prenatalne čaure" komplementarni su tenu glavnog junaka, koji izgleda kao daleki rođak Dr Manhattana. Za odličan dizajn zvuka i atmosferičnu muzičku podlogu, koja stvara auru mistike i duhovnosti, zasluge pripadaju još jednom kvintetu, pored kojeg reditelji angažuju i dvojicu pomoćnika za kreiranje (kaleidoskopske) odjavne špice.
 
Bilo bi lepo da neosporan talenat gore pobrojani momci i devojka iskoriste za nešto obimniji film, a još lepše da im ni tada niko ne stane na put umetničke slobode.

No comments:

Post a Comment