Jun 1, 2014

Hlava - ruce - srdce (David Jařab, 2010)


Godina je 1914. Pod spletom bizarnih okolnosti tokom seanse, gasi se život ekscentričnog pukovnika von Haukwitza. Prilikom identifikacije leša, njegova verenica, glumica Klara Knabelová, otkriva da nedostaju glava, ruke i srce. Nastojeći da otkrije odgovorne za grozni čin, upušta se u romantičnu vezu sa poručnikom Heinrichom Rothom, jednim od von Haukwitzevih najbližih prijatelja. U međuvremenu, vojni policajac Karel Vrana pokušava da razmrsi klupko misterije, a pristalice tajnog kulta koriste posmrtne ostatke svog duhovnog vođe u različite svrhe.

Inspiraciju za sprovođenje slobodne, neobuzdane i originalne vizije u izazovno delo, češki reditelj David Jařab pronalazi u Prvom svetskom ratu, potiskujući politička i zbivanja na frontovima u daleki n-ti plan. Suptilno iskrivljenim jezikom pripoveda na prvi pogled ezoteričnu priču o intimnim konfliktima, (ne)zavisnosti, individualizmu i revolucionarnim promenama koje dovode do kolapsa zastarelog sistema vrednosti. Glavnoj junakinji, dominantnoj Klari (graciozna Viktorie Čermáková), dodeljuje ulogu oslonca, kao i katalizatora transmutacionog procesa, koji u zanesenjačkim mislima njenog novog ljubavnika (odlični Roman Zach) poprima kosmičke razmere. Govoreći o sučeljavanju subverzivnog i tradicionalnog, istražuje arhetipske odnose i prikazuje početak kraha falocentričnog poretka. Heinrichovim rečima definiše oružani sukob i posledice istog kao "znojave, prljave, idiotske, obične i bez ikakvog značenja", šaljući jasnu poruku o besmislenosti rata.

Upečatljivu, sinematografski moćnu nadrealističku dramu autor kroji od tkanine logike, a povezuje iglom i koncem apsurda, oslanjajući se na filmove novog talasa i demonstrirajući čudan smisao za (crni) humor. Ozbiljnost glumačke ekipe često preobražava u sredstvo za postizanje komičnog efekta, dok iza maske prošlosti skriva modernost tema kojima se bavi. Omamljujući gledaoca znalački ukomponovanim kadrovima, pretežno svedenih i prirodnih boja, radnju premešta iz raskošnih art-nuvo enterijera prelepog Praga na mirnu farmu Klarine preminule polusestre, negde u Moraviji. Ovaj prelaz ostvaruje putem slow-motion vinjete, koja duhovito dočarava žar borbe (na teritoriji Srbije), a "živim razglednicama" najavljuje odlaske u Grac, Berlin i Konstantinopolj, koje Vrana posećuje kako bi sastavio osakaćenog von Haukwitza. Kriptičnom završnicom onemogućava nam da slagalicu sastavimo do kraja, a možda zapravo pruža odgovore, ali u dobro upakovanom paketu sa šifrom...

No comments:

Post a Comment