May 16, 2014

The Gold Sparrow (Daniel Stessen, 2013)


U retrofuturističkoj metropoli, misteriozna zavodnica iz naslova (Nikia Phoenix) i njen verni pratilac, maliciozni Kolovođa (Daniel Stessen), oduzimaju boje svima koji pokušavaju da udahnu novi život turobnom crno-belom svetu. Snagator (Sam Raver), Lakrdijaš/Hodač po žici (Noah Lit) i Monah (Joshua Lit) jedini su dovoljno hrabri da im se suprotstave, makar i po cenu gubljenja sopstvene duše...

Muzička fantazija The Gold Sparrow prvobitno je zamišljena kao video spot za istoimenu pesmu sa albuma In Event of Moon Disaster danas rasformiranog benda Oliver Future braće Lit. Nadgradnjom inicijalne ideje pretvorena je u dvanaestominutni raj za oči ljubitelja rotoskopske animacije. Vizuelno je bliska depresivnoj noir-drami Alois Nebel, kao i naučnofantastičnom trileru A Scanner Darkly, što uopšte nije slučajno, budući da je Michael Garza, čelnik animatorskog tima, sarađivao sa Linklaterom na adaptaciji Dickovog romana. Uz zvuke eklektičnog roka, donosi uzbudljiv okršaj između razuzdanog kolorita i monohromatske učmalosti, koji doseže vrhunac u impresivnoj završnici.

Pružajući jasno čitljivu metaforu o umetnosti kao sili koja ruši zidove sivila svakodnevice, ova visokostilizovana minijatura prepušta gledaocu rešavanje zagonetke o zlatnom entitetu. Da li je pegava lepotica kivna muza koja se otela kontroli ili je produžena ruka diktatorskih vlasti - alat za gušenje kreativnosti i držanje građana u pokornosti? A možda se iza njenog tajanstvenog osmejka krije nešto daleko zlokobnije? Kakav god da je odgovor na ova pitanja, Stessen i njegovi saradnici mogu da budu ponosni na rezultate svog eksperimenta i osvojene nagrade.


No comments:

Post a Comment