Nov 29, 2013

Μικρές Αφροδίτες (Νίκος Κούνδουρος, 1963)

Zasnovana na Teokritovim pesmama i Longusovom pastoralnom romanu Dafnis i Kloe (Δάφνις καὶ Χλόη / Dafnis kai Hloi), nagrađivana lirska drama Mlade Afrodite (Μικρές Αφροδίτες / Mikres Afrodites) vraća nas u treći vek pre nove ere i odvodi na neimenovano grčko ostrvo. U potrazi za pašnjacima, grupa iznurenih i žednih pastira stiže nadomak ribarskog sela i tamo zatiče nekoliko žena, koje izbegavaju kontakt sa strancima, verovatno strahujući od narušavanja idiličnog života. Samouverenija od ostalih jeste maloletna Kloe (Kleopatra Rota), koja privlači pažnju plavokosog Skimnosa (Vangelis Joanidis), započinjući ne baš sasvim bezazlenu igru zavođenja, tokom koje se rađa novo rivalstvo, kada na scenu stupi nemi adolescent (Vasilis Kajlas).

Seksualno sazrevanje neiskusnih protagonista predstavljeno je kao u (zamagljenom) ogledalu kroz odnos dvoje odraslih, atraktivne Arte (Eleni Prokopiou) i agresivnog Cakalosa (Takis Emanuel), pa se tako rasplamsavanje strasti sa jedne podudara sa postepenim nestajanjem nevinosti sa druge strane. Oslobađanje libidalne energije potresa temelje dečijeg naivnog, bezbrižnog i jednostavnog sveta, koji u tragičnom epilogu biva razbijen na sitne komade. Bezvremenu i univerzalnu priču o ljubavi, odrastanju i preživljavanju, Nikos Kunduros ispreda kratkim i retkim dijalozima, opojnim etno-melodijama i očaravajućim monohromatskim slikama, kojima prepušta glavnu reč, služeći se jasno uređenim sistemom simbola i dodeljujući likovima arhetipske uloge. Direktor fotografije Đovani Variano često se usredsređuje na velelepnost prirodnog okruženja, čija se autentičnost prenosi i na kostimirane glumce, a erotičan ples vode i kamena ispraćen je egzotično-melanholičnim skorom Janisa Markopulosa.

Ovaj turoban i provokativan, ali ni u jednom trenutku vulgaran prikaz romantičnog mita, koji bi i danas, čitavih pedeset godina od nastanka, mogao da izazove negodovanje lažnih moralista, odražava smelost i beskompromisnost autorskog tima. Neosporna umetnička vrednost filma dovoljan je dokaz da se rizik koji su reditelj i scenaristi, Kostas Sfikas i Vasilis Vasilikos, preuzeli u potpunosti isplatio.

No comments:

Post a Comment