Jul 11, 2013

Kimagure Robotto (2004)


Eksperimentalni (i parodični) serijal Kimagure Robotto (Kapriciozni robot), finansiran od strane kompanije Yahoo!, zasnovan je na idejama japanskog pisca Shin'ichija Hoshija, čuvenog po tome što je napisao preko hiljadu kratkih naučnofantastičnih priča. Deset dvominutnih epizoda počiva na jednostavnim zapletima, usredsređujući se na neimenovanog ekscentričnog naučnika i/ili njegove izume, dizajnirane sa ciljem da pomognu ljudima na različite načine, a predodređene da se, uprkos dobroj nameri, naposletku pokažu skoro beskorisnim.

Sedmoro animatora preuzima uloge reditelja i s lakoćom uspeva da u vrlo tesan vremenski okvir smesti obilje zanimljivih likova i dovede ih u komične situacije, zaokružujući svaku minijaturu duhovitom opaskom. Roboti za pisanje dnevnika, hvatanje špijuna, sprečavanje požara, slučajno osujećivanje vanzemaljske invazije ili asisitiranje pri uzdizanju nove (mačije) civilizacije revnosno obavljaju svoje zadatke prema preprogramiranim uputstvima, ali ona nisu najpreciznija, baš kao što ni korisnici nisu uvek sigurni šta tačno žele. Iako sebe ne uzima za ozbiljno, ovaj anime poseduje izvesni "je ne sais quoi", kao i većina sličnih projekata Studija 4°C, poput Digital Juice, Sweet Punch, Amazing Nuts! i Genius Party ili šašavih rođaka sa Zapada kao što su Dexter's Laboratory, Johnny Bravo i Courage the Cowardly Dog.

Neobičnim crtežom i razuzdanim šarenilom, odnosno nešto suptilnijom paletom boja, u zavisnosti od senzibiliteta autora, postignut je jedinstven vizuelni identitet, prepoznatljiv svima koji su imali prilike da se sretnu sa najnestašnijim ostvarenjima iz spomenute radionice. Lake i uvrnute note Seiichija Yamamotoa (Ichi the Killer, Mind Game) diskretno prožimaju energičnu "superflat" animaciju, dok sve glasove pozamljuje samo dvoje glumaca, Rio Matsumoto (aka Megumi) i Toshiyuki Itakura, kojima nedostatak iskustva ne predstavlja nikakvu prepreku u veseloj igri. U ove sparne dane, Kamagure Robotto deluje kao čaša hladne limunade - kratkotrajno, ali prijatno osveženje.

No comments:

Post a Comment