Oct 2, 2010

Sintel (Colin Levy, 2010)

U planini zavejanoj snegom, mlađanu, upornu i odvažnu Sintel napada ćelavi ratnik, ali ga ona, iako krhka i očigledno slabija, savladava. Nakon borbe, iscrpljena pada na hladni beli pokrivač. Dobroćudni šaman je dovodi u svoju kolibu, gde od nje saznaje kako i zašto je dospela tamo. Kroz retrospektivne scene, otkriva se Sintelina prošlost - samotno preživljavanje, a zatim prijateljstvo sa zalutalim i ranjenim mladunčetom zmaja koje tokom jedne bezbrižne igre otima njegov odrasli, neprijateljski raspoloženi "rođak". Odlučna da pronađe ono što joj je oduzeto, devojčica kreće na naporan i opasan put, kroz pustinju, prašumu i stenovite predele...

Priču za koju je naizgled potrebno mnogo više vremena, scenaristkinja ovog kratkometražnog animiranog filma, Esther Wouda, smešta u samo petnaest minuta (tj. dvanaest, ako izuzmemo credits), a da narativ uopšte ne deluje okrnjeno. Izbegavajući pritom ćorsokak slabe karakterizacije, isporučuje zanimljivu akcionu fantaziju, protkanu elementima iznenađujuće snažne drame i vodi vas do emotivne završnice, sa neočekivanim obrtom koji se poput otrovom premazanog sečiva zariva u srce. Za razliku od Dreamworksovih ili Pixarovih vickastih šećerlema, Sintel ne zazire ni od krvi, ni od smrti, tako da, u pogledu sadržine, nije preporučljiv za najmlađe naraštaje. Originalnost mu nije jača strana, ali je zato savršeno skrojen.

Tehnički gledano, ovo je pravi eye & ear candy, jer se odlikuje odličnim dizajnom likova i pozadina, te obiluje detaljima, dok na audio-planu nudi prelepe setne melodije sa keltskim prizvukom (Jan Morgenstern), koje su se odlično uklopile u (alternativno) srednjevekovno okruženje. (Inače, glavna junakinja svojim izgledom podseća na spoj dve simpatične glumice - AnnaSophie Robb (Bridge to Terabithia) i Lily Cole (The Imaginarium of Doctor Parnassus), a glas joj pozajmljuje holanđanka Halina Reijn.) Svaka scena je pažljivo osmišljena i majstorski izrežirana. Međunarodni tim animatora se potrudio da maksimalno iskoristi mogućnosti softverskog paketa Blender, tako da, po kvalitetu animacije, njihovo delo može da stoji rame uz rame sa daleko skupljim glavnotokovskim ostvarenjima.

Zahvaljujući ljubavi, predanosti i istančanom senzibilitetu autora, Sintel je jedan od najizuzetnijih savremenih "crtaća" i ne bi smeo da padne u zaborav. Može se pogledati na youtube-u ili besplatno skinuti sa oficijelnog sajta (sintel.org).

No comments:

Post a Comment