Mar 24, 2015

Y Mabinogi (Derek W. Hayes, 2003)

 
Hibridna (pretežno animirana) fantazija Y Mabinogi (aka Otherworld, što nije bukvalan prevod na engleski jezik) slobodna je adaptacija Četiri grana Mabinogija (Pedair Cainc y Mabinogi), jednog dela zbirke starovelških legendi Mabinogion. Njena radnja počinje u sadašnjosti, na osamnaesti rođendan mladića teško izgovorivog imena Lleu Llaw Gyffes (Matthew Rhys), koji sa dvoje najboljih prijatelja, Danom (Daniel Evans) i Rhiannon (Jenny Livsey), odlazi na vožnju čamcem. U blizini ostrva Gwales (Grassholm) pronalaze podvodni prolaz ka mitskoj dimenziji i, nakon zaranjanja, preuzimaju uloge junaka iz priča Pwyll Pendefig Dyfed, Branwen ferch Llŷr, Manawydan fab Llŷr i Math fab Mathonwy.

Problemi koje donose sa "površine" projektuju se na avanture njihovih "avatara", zbog čega je donekle razumljivo to što se brzo uklapaju u srednjovekovno okruženje, dok ih odrazi na štitu ili vodenoj površini povremeno podsećaju na to ko su i odakle dolaze. Preplitanje više narativnih niti nije u svakom trenutku najpreciznije izvedeno, budući da su pojedini delovi iz izvornih tekstova morali da budu odstranjeni ili izmenjeni zarad kompaktnosti filma, ali suština i epski karakter ostaju netakuti. Iako scenario ume da deluje zbunjujuće za gledaoca koji se ranije nije susreo sa Mabinogion-om, lako se prepoznaju motivi, likovi, situacije, običaji, verovanja i pravila ponašanja iz usmenih predanja drugih naroda, kao i pripovedačko umeće bardova. 
 
"Život je borba između izbora, sudbine i magije." - kaže čarobnjak i menjač oblika Math svom posinku Lleuu, savršeno opisujući svet u kojem izmaglica odnosi ljude i objekte, ratnici od gneva postaju divovi, a kazan preporoda preokreće tok bitke. Čarobni skiptar služi za proveru nevinosti, demoni od pruća otimaju novorođenčad, pojedina deca se rađaju iz amajlije, a sva bivaju nazvana po prvoj reči kojom im se majka obrati. Pogrešne odluke dovode do tragedija, pravedni su stavljeni u iskušenja, nečasni dobijaju zasluženu kaznu, a mudri ostvaruju ono što su naumili. Ponos, junaštvo, preljuba i ljudska okrutnost samo su neke od brojnih tema kako originalnog dela, tako i Hayesove verzije istog.

A snaga Mabinogija leži u neobičnoj mešavini živopisne 2D animacije i kompjuterski generisanih slika, nenametljivom muzičkom skoru Johna Calea (ex-Velvet Underground) i odličnoj glasovnoj glumi. Gotovo svaki kadar bi se mogao izdvojiti kao reprezentativan, zahvaljujući bogatom koloritu i idiosinkratičnom dizajnu, u skladu sa mitološkim setingom (koji sa sobom nosi i scene krvoprolića i golotinje). Igrane sekvence u prologu i epilogu ne traju dugo i ne oduzimaju od lepote i kvaliteta filma, uprkos drugačijem potpisu reditelja Marca Evansa.

Ukoliko ste keltofil ili prosto volite priče iz davnina, u ovoj atraktivnoj i eksperimentalnoj slikovnici ćete sigurno uživati.

2 comments:

  1. U slučaju da ti je promaklo - Oshii, Kon - Seraphim: 266613336 Wings po prvi put dostupan na engleskom koliko ja znam, makar što se tiče zvaničnih izdanja.

    http://www.amazon.com/Seraphim-266613336-Wings-Mamoru-Oshiii/dp/1616556080

    Ja nisam još nabavio ali valjda ću u sledećih nekoliko mjeseci, nadam se.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na informaciji! I meni se čini da do sada nije bilo izdanja na engleskom. :)

      Delete