Sep 2, 2013

Kick-Heart (Masaaki Yuasa, 2013)


Frenetična akciono-romantična komedija Kick-Heart najnovije je ostvarenje Masaakija Yuase, nekrunisanog kralja psihodeličnih animea, autora briljantnih naslova kao što su Mind Game, Kemonozume i Kaiba. Nastala kao posledica razmišljanja o ljudima koji uživaju u trpljenju, odnosno nanošenju bola, donosi kratku, ali efektnu priču o bizarnoj ljubavnoj vezi dvoje profesionalnih rvača - časne sestre Juliet, koja u ringu preuzima identitet Lady S, i Romea Makija, izvršnog direktora oronulog sirotišta, koji među konopcima nosi nadimak Maskman M.

Dok su imena glavnih junaka dobronamerna parodija na Shakespearove tragične ljubavnike, pseudonimi jasno impliciraju na sadomazohistički odnos koji počinje da klija pri prvom susretu, da bi u znoju, suzama i modricama procvetao tokom humanitarnog meča. Budući da oboje tačno znaju šta žele i odlično se razumeju, trude se da jedno drugog maksimalno zadovolje, pri čemu im Yuasa dodeljuje superherojske moći, obilato i znalački se služeći hiperbolama. Uprkos tesnom vremenskom okviru, uvrnutom smislu za humor i naglašavanju telesnosti, on gledaocu dozvoljava da zaviri u srca, pa čak i u prošlost nastranih protagonista, čineći ih dopadljivim. Za nepunih trinaest minuta, uspeva da stvori čitav alternativni svet, svojevrsno utočište sanjara, uvuče vas u njega i omogući vam da uživate u njegovoj raskoši.

Letimičan pogled na promotivni poster dovoljan je da naslutite šašave i živopisne slike koje vas očekuju po otvaranju paketa sa etiketom Kick-Heart. Groteskna lepota lelujave i grčevite animacije, u kojoj se ogleda specifičnost Yuasinog idiosinkratičnog stila, uočljiva je već u uvodnoj špici, koja sama po sebi predstavlja malo umetničko delo, nestašno i razigrano poput dečijih crteža. Grub skicuozan crtež, izvitoperene perspektive u pozadinama i neočekivane kombinacije zasićenih ili pastelnih boja neretko prodiru u domen aptrakcije, a u svakom trenutku zaslađuju vaše oči, delujući slično kao pucketave bombone na jeziku. Maštovit i duhovit dizajn sporednih likova iskorišćen je kao sredstvo njihove karakterizacije, tako da ćete S-inu glomaznu koleginicu Vacuum Fat, M-ovog žabolikog menadžera i dežmekastog partnera Devil Chickena teško izbrisati iz sećanja.

Zahvaljujući predanosti animatora na čelu sa Michiom Miharom, ali i ekscentričnim melodijama underground muzičara Oorutaichija, Yuasine ideje dobijaju upečatljiv oblik, odišući svežinom...

No comments:

Post a Comment