Sep 29, 2013

Blanche Fraise (Frédérick Tremblay, 2011)


Kanađanin Frédérick Tremblay animacijom se bavi već celu deceniju, ali kao najznačajnije za svoju karijeru ističe četiri kratkometražna, samostalno producirana stop-motion ostvarenja: Le Petit Gouffre (Mali ponor, 2008), Le Tiroir et le Corbeau (Fioka i gavran, 2009), Princesse (Princeza, 2010) i Blanche Fraise (Bela jagoda, 2011). Potonji je na Internacionalnom festivalu u Otavi proglašen za najbolji narativni film, a u Montrealu je iste godine osvojio glavnu nagradu Nacionalnog filmskog odbora. Nijedno priznanje nije otišlo u pogrešne ruke.

Tematski i vizuelno povezana sa visceralnim psihološkim hororom Princesse, do te mere da sa istim deli gotovo identičnu narativnu strukturu i scenografiju, bizarna i depresivna socijalna drama Blanche Fraise sagledava bračnu zajednicu iz drugog ugla. U trošnoj kolibi posred mračne šume par antropomorfnih zečeva bez dece pokušava da se izbori sa glađu, dok su im za vratom stari lovac i krvožedni pas. Voće iz naslova, koje u izobilju raste nadomak njihovog doma, odvodi ih do neizbežnog kraja...

Tragičnu priču Tremblay predstavlja putem turobnih monohromatskih kompozicija, u pratnji neprijatnog škripanja, brujanja, šuštanja i zujanja, a na taj način postiže uznemirujuću atmosferu koja podseća na onu iz kultnog Eraserhead-a. Potpuno odstranjući dijaloge, uspeva da dočara tešku egzistencijalnu patnju dvoje protagonista, oslikavajući crnilo situacije bez i malo (gorkog) humora, po čemu se bitno razlikuje od Lyncha. Siguran i pedantan na svim pozicijama koje zauzima, kao reditelj, scenarist, animator, montažer, direktor fotografije i dizajner zvuka, pokazuje duboko razumevanje za pripadnike marginalizovanih slojeva poremećenog društva - nevinih žrtava zamki moćnika. Grubo oblikovane, poput moralnih nakaza iz Bartinog remek-dela Krysař (koje se nalazi na DVD kompilaciji Labyrinth of Darkness), njegove jezive marionete, umornih i tužnih lica, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a klaustrofobični seting, kao ogledalo beznadežnosti, učiniće da se na nepunih sedamnaest minuta osetite bespomoćno.

No comments:

Post a Comment