Jan 14, 2013

La Competitiva (Mono & Peca, 2007)


Iza pseudonima Mono i Peca krije se dvoje kreativnih Katalonaca, Hernán Cieza i Adriana Delfino. Sudeći po sadržaju ličnih blogova, on je ljubitelj pasa koji se bavi eksperimentalnom muzikom i fotografijom, a ona vizuelna umetnica, čija dela izgledaju kao provokativni prizori iz dekonstruisanih bajki. U zajedničkoj laboratoriji stvorili su tri fantazmagorična animirana filma, najverovatnije inspirisana košmarnim vizijama Jana Švankmajera, Davida Lyncha i braće Quay.

U poređenju sa morbidnijim i jezivijim prethodnicama, Pasillo45 (2004) i Gallvs Avgvstvs (2005), koje snažno prkose svakom pokušaju demistifikacije, La Competitiva je razumljivija, ali podjednako bizarna na vizuelnom planu. Mogla bi se opisati kao ironična priča o nezdravom rivalstvu između dvojice krajnje neobičnih radnika na traci. Zaposleni su u fabrici za izradu i pakovanje gologuzih figura, a zaljubljeni u krupnooku servirku, koju pokušavaju da osvoje na najrazličitije načine tokom zaslužene pauze za ručak. A kako je u ljubavi sve dozvoljeno, njihovo nadmetanje se postepeno preobražava u groteskno-nadrealnu verziju Trojanskog rata koji se završava enigmatičnim epilogom - (prividnim?) pomirenjem na pozorišnoj sceni...

Vešto kombinujući stop-motion sa kolažnom tehnikom, autori nas odvode u svet koji poštuje sopstvena pravila - nestalna, luda, naopaka. Iako tvrde da nisu vatreni pobornici reciklaže, pri izradi ekscentričnih marioneta uglavnom koriste odbačene materijale i predmete, među kojima dominiraju ostaci starih igračaka, pružajući im priliku da budu deo nove celine. Prilikom postavljanja mizanscena, ogromnu pažnju posvećuju uglovima kamere, bojama i osvetljenju, pa u tom pogledu ni ova minijatura nije izuzetak. Detaljima krcate slike, čijem šarmu doprinose "pohabanost" i "anarhičnost" dizajna, znalački su uokvirene Monovim nepogrešivim zvučnim dizajnom i eklektičnim skorom. Tako je, recimo, proizvodni proces ispraćen poletnim melodijama, dok je početak udvaranja akcentovan romantičnim notama, koje u nastavku postaju sve dramatičnije i razuzdanije. Ekstremno uvrnuta, La competitiva je jasan odraz divlje mašte i inventivnosti svojih tvoraca.

2 comments: