Dec 1, 2012

Clover (Kitarō Kōsaka, 1999)


Distopijska fantazija (+ drama) Clover, koja je poslužila i kao video spot za pesmu džez pijanistkinje Ichiko Hashimoto, zasnovana je na istoimenoj mangi grupe CLAMP, koju čine četiri dame odgovorne i za sjajni, apokaliptično intonirani serijal X. Budući da je u nepunih sedam minuta bilo nemoguće obraditi priču koja se proteže na četiri sveske, ona predstavlja (vrhunsku!) reklamu za originalno delo koje, prema rečima kolumnistkinje Rike Takahashi, pruža doživljaj jednak gledanju filma na papiru.

Poetična minijatura melanholično nadrealne atmosfere usredsređuje se na anđeloliku devojku Sū i bivšeg vojnika Kazuhika, koji bi trebalo da je otprati do Parka Vila (Fairy Park), gde će ona navodno pronaći svoju sreću i konačno se osloboditi okova usamljenosti. Inače, Sū je jedna od "Detelina", mladih ljudi koji poseduju natprirodne sposobnosti, te su zato žigosani tetovažom u obliku naslovne biljke. Pošto je njena moć superiornija od drugih ("srećnica" je označena sa četiri lista), nalazi se u izolaciji pod prismotrom vlade koja strahuje da je neko može iskoristiti u cilju ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

U nelinearnom narativu prepliću se tragična ljubav, misterija, čežnja i smrt, a predivna animacija i eterična muzička pratnja nabijeni su snažnim emocijama, nadomešćujući opravdano okrnjenu karakterizaciju dvoje glavnih junaka. Prepoznatljiv dizajn likova (izražajne oči, trouglasta lica, vitka tela) odlikuje se visokim nivoom detalja i odiše neprikosnovenom elegancijom, dok paletom boja dominiraju zagasite nijanse tamnoplave, braon i bež. Prisustvo kompjuterski generisanih segmenata u raskošnim pozadinama nimalo ne oduzima od njihove lepote. Umirujuć, opojan, vazdušast i erotičan glas Hashimotove, kojim ova umetnica neodoljivo podseća na Julee Cruise, uljuljkava vas u stanje nalik prijatnom snu iz koga ne želite da se probudite...

  

No comments:

Post a Comment