Oct 25, 2012

PES: Peace Eco Smile (Yuichiro Hayashi & Shunsuke Watanabe, 2012)

 
PES: Peace Eco Smile naziv je sedmodelne ONA-e nastale u saradnji prominentnog Studija 4°C i čuvene kompanije Toyota, a sve u cilju promocije treće generacije modela Prius.
 
Šaljući vrlo direktne poruke o bezbednosti u saobraćaju, anime se usredsređuje na intergalaktičku romansu između čovekolikog tuđina PESa i cvećarke Kurumi, nakon njihovog sudbonosnog susreta u vazduhu iznad jezera. Komični odušak pružaju slatka jednooka stvorenjca NaSuBi, koja se na sebi svojstven način prilagođavaju životu na Zemlji, i Kurumin mlađi brat Ken, koji nastoji da otkrije PESov pravi identitet.

Uprkos tesnom vremenskom okviru, tvorci ove nepretenciozne SF + fantasy + slice of life minijature svojski su se potrudili da svaki sekund iskoriste što optimalnije i da jednostavnu epizodičnu priču ne opterete stalnim prikazima automobila. Zahvaljujući talentovanim seiyūima (čije neiskustvo u par slučaja ne predstavlja ni najmanju smetnju), protagonisti su daleko simpatičniji i, što je još bitnije, uverljiviji od nesnosnih karikatura na kakve obično nailazimo u ekonomsko propagandnom programu.
 
A ono zbog čega zaista vredi odvojiti nepunih tridesetak minuta jeste očaravajuća vizuelizacija, kao i milozvučne elektro-pop kompozicije koje je besprekorno uokviruju, stvarajući veselu atmosferu i popravljajući gledaočevo raspoloženje. Nemoguće je ostati ravnodušan prema uvrnutom dizajnu, dinamičnoj animaciji i eksploziji što jarkih, a što pastelnih boja kojih bi se i duga postidela. Kao posebno atraktivne izdvajaju se tri scene koje, unoseći veliku dozu nadrealizma, oslikavaju PESovu zaljubljenost (vožnja apstraktnim predelima i oživljavanje Van Goghovih Suncokreta), odnosno galaksiju iz koje dolaze NaSuBi.

Uz prefinjeni Asience: Kami wa Onna no Inochi (Asience: Hairy Tale) u režiji Kazuta Nakazawe (Kigeki, Parasite Dolls), PES spada u grupu najkreativnijih animiranih reklama, ali je i jedan od najzanimljivijih savremenih animea.

(Svih sedam epizoda može se odgledati na youtube kanalu ToyToyotaPES. Hvala ridiculusu sa bloga Strahoslovni Domen 999 što je ukazao na ove sitne, ali blistave bisere.)

1 comment:

  1. Ah, hvala na spominjanju. Drago mi je da ti se dopalo (a bio sam gotovo siguran da će biti tako). Do ovoga sam došao preko muzike, i velika je šteta što se anime-produkcija generalno napaja sa vrela najljigavijeg i najbanalnijeg popa. Nije da nemaju izbor.

    ReplyDelete