Oct 27, 2015

The Arti: The Adventure Begins (Wen Chang Huang, 2015)


Decenijama unazad, članovi porodice Huang bave se izradom marioneta i izvođenjem predstava, a poslednjih godina delatnost proširuju i na oblasti savremenih medija. Zahvaljujući "budaiši" (budaixi) serijalu Pili, koji se emituje na istoimenoj TV mreži u njihovom vlasništvu, stekli su armiju fanova, baš kao i čuveni Džim Henson na Zapadu.

U svet dugometražnih filmova ulaze sa akcionom fantazijom Legenda o svetom kamenu (Sheng shi chuan shuo, 2000), a na istom terenu ostaju i u najnovijem ostvarenju iz svoje radionice. Iza skromnog naslova Arti: Avantura počinje (za one koji umeju da čitaju kineski, 奇人密碼: 古羅布之謎) krije se spektakl veći od života, koji u alternativnu istoriju Kine uvodi natprirodne i elemente stimpanka.

Priča prati dvadesetineštogodišnjeg Moa i njegovu mlađu sestru Tong u potrazi za izvorom čudotvorne energije zvane Poreklo, potrebne za obnavljanje drvenog robota Artija, kojeg su nasledili od oca. Na putu do legendarnog grada Lulan nailaze na brojne prepreke, od uličnih bandi do ratnika iz plemena Lop, postajući pioni ambicioznog princa. Odlučujuća bitka je na pomolu, a sve troje će u istoj igrati značajnu ulogu.

Pripovedajući o požrtvovanju zarad viših ciljeva i čovekovom odnosu sa prirodom i tehnologijom, kao i prema drugima, a posebno porodici, Ven Čang Huang gazi dobro utabanim stazama. Međutim, uprkos tome što se drži "sigurnih" tema, uspeva da zgrabi i do kraja sačuva pažnju gledaoca i, još bitnije, izazove empatiju. Ono što fascinira je rediteljev odgovor na izazov koji leži u "oživljavanju" marioneta. Budući da im se izrazi lica ni u jednom trenutku ne menjaju, Huangov zadatak je da od glasovnih glumaca i animatora izvuče maksimum. Teatralnost u govoru i pokretima služi mu kao "injekcija duše" za fino izrezbareno drvo, koje u (sjajnim!) borilačkim sekvencama poseduje elastičnost akrobata iz igranih filmova.

Arti deluje kao gusto i maštovito preplitanje neke bajke iz opusa Hajaa Mijazakija i vušija-ekstravagance Džanga Jimoua, dok bez prestanka impresionira skoro bešavnim spojem lutkarske i CGI animacije, u pratnji elegantnog i nenametljivog muzičkog skora. Visoka estetska vrednost ogleda se u živopisnim pozadinama, velelepnim kostimima i detaljnoj opremi protagonista, kontrolisanih (nevidljivim) strunama. Magija je reč koja savršeno opisuje umetnost Huangovih, pa su iz tog razloga suvišni začini poput pop pesama ili sporadično infantilnog humora...

No comments:

Post a Comment