Sep 10, 2015

Οι Ώρες: Μια Τετράγωνη Ταινία (Αντουανέττα Αγγελίδη, 1995)


"Ponekad snovi postaju stvarnost." - negde na početku kaže Spendo, glavna junakinja lirske fantazije Οι Ώρες: Μια Τετράγωνη Ταινία (Oi ores: Mia tetragoni tainia / Sati: Kvadratni Film). Preobražajni proces, koji se odvija u podsvesnom svetu isprepletenih vremenskih i misaonih tokova, predstavlja glavnu, ali neuhvatljivu narativnu nit.

Neprekidni ritmički ples sećanja, kako maglovitih, tako i lucidnih, a uvek varljivih i pristrasnih, remeti rastrzanu sadašnjost melanholične Spendo. U kratkim epizodama, koje su utemeljene na uspomenama, vidimo je u ključnim životnim trenucima - u ulozi neposlušne kćeri i sestre, dobre, ali pomalo čudne prijateljice, školarice sa bujnom maštom, strastvene ljubavnice, brižne majke i žrtve seksualnog zlostavljanja. Neretko bolne i sumorne, "ekskurzije" u prošlost je dodatno sputavaju u traganju za sopstvenim identitetom, krijući ključ za rešavanje psihičkih dilema. Put samoispitivanja, paralelan sa meditacijom o smrti, završava se, prema njenoj tvrdnji, "rušenjem okvira praznine", što se može protumačiti na više načina, možda čak i kao samoubistvo.

Primenom jezika unutrašnjeg "ja", Antoaneta Angelidi (Τόπος) uspeva da uobliči apstraktno i iracionalno, stvarajući nelinearnu i neprobojnu, ali kompaktnu priču o ženi na ivici nervnog sloma. Pozama i pokretima likova posvećuje ogromnu pažnju, zbog čega se povremeno stiče utisak da film pretenduje da postane moderan baletski performans. Izvanredno osvetljenje i svedeni kolorit kostima i scenografije pružaju potrebnu intimnu atmosferu, upotpunjenu mešavinom klasične i eksperimentalne elektronske muzike. A preciznost i velelepnost mizanscenskih rešenja uhvaćeni su okom kamere Katerine Maragudaki. Osamdesetominutna hipnoza za ljubitelje alternativne sedme umetnosti.

No comments:

Post a Comment