Mar 24, 2013

To Aru Hikūshi e no Tsuioku (Jun Shishido, 2011)


Kao "bestado", pripadnik najniže kaste u Levammeu, Charles Karino je imao teško detinjstvo i neprestano bio suočen sa poniženjima. Oduvek je sanjao da postane vrhunski pilot u ratnom vazduhoplovstvu San Maltilije, smatrajući da na nebu nije važno ko si. Prilika da se dokaže ukazala mu se nakon bombardovanja palate plemićke porodice Del Moral. Poverena mu je strogo poverljiva (i rizična) misija, da buduću caricu Fanu preveze na bezbedno mesto, ostrvo Cyon, odakle bi je preuzeli oficiri iz flote za specijalne operacije i predali vereniku, prestolonasledniku Carlu, preuzimajući zasluge za njeno sprovođenje...

Potpuno ste u pravu ukoliko iz sinopsisa naslućujete da kratka (prekookeanska) avantura vodi ka zbližavanju Charlesa i Fane koje, kako kasnije saznajemo, povezuje i zajednička želja za slobodom, odnosno udaljavanjem od društva dubokih klasnih razlika. Zabranjena ljubav bila je centralna tema brojnih književnih dela i filmova, što će reći da ambicije reditelja Juna Shishida, kome je ovo dugometražni prvenac, i scenaristkinje Satoko Okudere, stalne saradnice Mamorua Hosode (The Girl Who Leapt Through Time, Summer Wars, Wolf Children), najverovatnije nisu bile prevelike. Konačan rezultat adaptacije romana Korokua Inomure jeste nenametljiv i neusiljen spoj romanse i akcije, koji se od sličnih izdvaja po fantastičnom setingu.

Uprkos jednostavnosti i predvidljivosti priče, To Aru Hikūshi e no Tsuioku (u bukvalnom prevodu, Sećanja na jednog pilota) poseduje izvestan šarm, prevashodno zahvaljujući simpatičnim protagonistima. U tumačenju glavnog junaka, odgovornog, spretnog, poslušnog i lojalnog vojnika mekog srca, mlađani Ryūnosuke Kamiki demonstrira zavidnu zrelost, dok je neiskustvo šesnaestogodišnje debitantkinje Seike Taketomi primetno u nekoliko navrata, ali nimalo ne oduzima od ljupkosti ne baš sasvim tipične aristokratkinje u nevolji.

Snaga animea leži u odličnoj animaciji, čiji kvalitet naročito dolazi do izražaja u izvanrednoj koreografiji okršaja u vazduhu, i atraktivnom dizajnu kako likova, tako i letelica, objekata i kostima, inspirisanih kulturnim nasleđem Evrope. Očaravajućim pozadinama pastelnih boja veličaju se neodoljive čari prirode imaginarnog sveta, a ogromna pažnja posvećena je oslikavanju nebeskih i vodenih prostranstava, tako da svaki zalazak sunca predstavlja nezaboravan doživljaj. Milozvučne orkestracije naglašavaju emocije u scenama koje se usredsređuju na razvoj odnosa između Charlesa i Fane, dok su dramatičnim i bombastičnim instrumentalnima uokvirene sekvence razaranja.

Prijatno i nepretenciozno, korektno napisano, solidno izrežirano i vizuelno raskošno, ovo ostvarenje će vam pružiti devedesetominutni predah od svakodnevnice. Ne očekujte ništa revolucionarno i nećete biti razočarani.


(U organizaciji društva Sakurabana, animirani film Princeza i pilot biće prikazan u utorak, 26. marta, u bioskopskoj sali Doma omladine Beograda, sa početkom u 20h. Ulaz je besplatan.)

No comments:

Post a Comment