Feb 27, 2011

Nitabō, Tsugaru Shamisen Shiso Gaibun (Akio Nishizawa, 2004)

Nitaboh, the Shamisen Master, višestruko nagrađivana istorijska drama smeštena u Meiđi eru, debitantski je film Akija Nishizawe, a adaptacija dela Kazua Daija. Prvi deo naslova je igra rečima, tj. kovanica nastala od imena glavnog junaka i izraza "bosama", što označava slepog, muzički obdarenog prosjaka.


U središtu priče je Nitaro koji kao osmogodišnjak ostaje bez vida usled teške bolesti. Tri godine kasnije, putujuća sviračica, goze Tamana, uči ga osnovima šamizena koji je nasledio od svoje pokojne majke. Nakon njenog odlaska, dečaka pogađa još jedna nesreća, te ostaje prepušten samom sebi - oca (čamdžiju) mu odnosi reka tokom razbesnele oluje. Zahvaljujući beskompromisnoj upornosti i pomoći prijatelja, Nitaro postaje tvorac Cugaru stila.


Paralelno sa opisom nadahnjujućeg Nitarovog pregalaštva i sujete staromodnih sveštenika-muzikanata, reditelj demonstrira prefinjen osećaj za karakterizaciju i humanost. Njegova sposobnost da u gledaocu izazove empatiju bliska je Shinkaijevoj (Five Centimeters Per Second) i Konovoj (Tokyo Godfathers), a prate je kristalna jasnoća izražavanja i neprekidnost naracije. Pružajući istovremeno i kratak uvid u tadašnje društveno uređenje svoje zemlje, uključujući klasne razlike, širenje zapadnjačkih uticaja i sukob tradicionalnog i savremenog, on ostvaruje gotovo savršen spoj stila i sadržine, kao i ciljeve koje je zacrtao - vraćanje korenima i pristupačnost široj publici, bez vređanja njene inteligencije.


Za prezentovanje opojnog i dirljivog zvuka orijentalne “trožičane gitare” angažovan je profesionalni umetnik, Hiromitsu Agatsuma, tako da je Nitabō anime koji pre svega treba čuti. Tople, relaksirajuće, onirične i mistične melodije prožimaju se sa podjednako kvalitetnom, prijatnom i milom vizuelizacijom. Jednostavan, ali privlačan i realističan dizajn likova odlično se uklapa u sjajno oslikane pozadine koje odaju počast prirodnim lepotama severnog Japana. Ruralni pejzaži prikazani su kroz sva godišnja doba, tako da poželite da budete tamo (slično Higashijevom igranom ostvarenju Eno nakano bokuno mura).


Po duhovnoj, "zen" atmosferi i laganom ritmu odvijanja radnje, ova jedinstvena, vanserijska animacija je u istom rangu sa umirujućim TV serijalom Mushishi, tako da će ljubitelji istog najverovatnije i ovde uživati...

No comments:

Post a Comment