Aug 19, 2015

Welcome to Nowhere (Bullet Hole Road) (William Cusick, 2012)

"Ključ mog spasenja leži u uklanjanju svih granica."
Zasnovan na istoimenom performansu trupe Temporary Distortion, film Welcome to Nowhere predstavlja nadrealističku dekonstrukciju mita o američkom snu. Razapet između video arta, roud muvija, apstraktne animacije i linčovskog trilera, pruža nam samo nekoliko komada slagalice čijim se spajanjem dobija iluzija priče o pet izgubljenih duša.

Misli, sećanja i halucinacije pesnika (i ubice?), autostopera (i lopova?), prostitutke, konobarice i narkomanke prepliću se na modernom "Divljem zapadu", u pustinji, motelskim sobama i noćnom klubu, na benzinskoj pumpi i, naravno, drumu. Nemoćni da se suprotstave demonima koji im hrane strahove, kao u pesmi iz karaoke-intermeca, svedeni su na nivo duhova, zatočenih u (bezizlaznom?) lavirintu grozničavih snova. Njihovi dugi i hladni pogledi paraju egzistencijalnu prazninu, a vreme kao da stoji, dok lagano tonu u ništavilo, postajući žrtve "paradoksalnih fantazija o neostvarivom bekstvu od stvarnosti, perverznoj seksualnosti i uzaludnom nasilju" (parafraza jednog dela zvaničnog sinopisa).

Kjuzikova onirično-nihilistička fantazmagorija prikazana je iz različitih perspektiva, ali je svaka subjektivna i zato nepouzdana. Da li ćete joj se jednostavno prepustiti, pokušavati da joj date smisao ili se odupirati anti-narativu, zavisi od toga koliko duboko ste spremni da zaronite u more podsvesti. Ukoliko ste raspoloženi za plutanje iznad "bluzerskih" soničnih pejzaža, u prisustvu sporadičnih dijaloga i neretko "tripoznih" slika zasićenih boja, onda je Welcome to Nowhere osveženje za kojim žudite. A možete ga pogledati na sajtu NoBudge.

No comments:

Post a Comment