Oct 5, 2011

Pina (Wim Wenders, 2011)

"Tanzt, tanzt sonst sind wir verloren."

Nakon dvadesetak godina poznanstva sa Philippinom "Pinom" Bausch, Wim Wenders je 2009-e započeo rad na dokumentarcu o ovoj umetnici. Međutim, pet dana nakon što joj je dijagnoziran rak, ona je iznenada preminula. Reditelj je odlučio da prekine snimanje, ali se na nagovor njene porodice i prijatelja ono nastavilo i tako je nastao idiosinkratični arthouse mjuzikl posvećen Pini, koji putem ličnih, poetičnih i dirljivih izjava članova Plesnog teatra Vupertal (Tanztheater Wuppertal) "dokumentuje" svet i ljude onakvim kakvim ih je ona videla.


Pulsirajuću konstrukciju niza upečatljivih avangardnih performansa različite dužine trajanja, koji istovremeno odišu i stamenom snagom i bestežinskom gracioznošću, sačinjavaju četiri dominantne celine - segmenti ključnih predstava u Pininoj karijeri. U dramatičnom, erotičnom i visceralnom Le sacre du printemps, pozornica je prekrivena smeđim tresetom i prikazuje mitološku priču žrtvovanja device bogu proleća. Tokom završnice (kada odabrana oblači crvenu haljinu), plesačice u bež spavaćicama i plesači u tamnim pantalonama izazivaju strahopoštovanje svojom nezaustavljivom žestinom i raskalašnošću.


Za Prolećnim obredom sledi Café Müller, nazvan po kafiću u Solingenu gde je Bauschova odrasla, koji se odigrava između rasutih delova crnog kafanskog mobilijara u depresivnom, sivom okruženju, sa dve mesečarke kao glavnim likovima. Otelovljujući podsvest i injektirajući je u stvarnost, jedna od njih prkosi pokušaju isprva dobronamerne, a potom nasilne promene ponašanja u sceni zagrljaja dvoje katatoničnih ljubavnika, koja donosi dašak poremećene veselosti u "priču".


Minimalistički Kontakthof, u kome je opisana situacija u plesnoj školi s početka XX veka, spaja dva istovetna nastupa u izvođenju igrača različitih generacija - starih amatera i mladih profesionalaca. Čak i onda kada u prologu stoje i zure u zamišljeno ogledalo, proizvodeći tek poneki gest, moguće je kroz izraze lica i zamišljene poglede osetiti sputane vibracije unutar njihovih tela, koje kasnije eksplodiraju u sekvenci podivljalog flertovanja.


Vraćanje prirodi u Punom mesecu (Vollmond) postignuto je potapanjem asketske scenografije koja sadrži samo ogroman kamen i tek poneku stolicu. Slobodni poput mališana kojima je na igralištu apsolutno sve dozvoljeno, akteri se u potpunosti predaju vodi, dopuštajući joj da ona preuzme kontrolu nad njima, izražavajući boje emocija koje ih pokreću i kanališući neumitnu i nesputanu energiju Autorke...

 
Tokom kraćih, ali podjednako raskošnih i opčinjavajućih plesnih tačaka, implementiranih u vupertalsku svakodnevnicu, odnosno u park, industrijski kompleks, prometnu raskrsnicu ispod visećeg tramvaja i halu sa bazenom ispunjenim plivačima, Wenders nastoji da prenese Pininu poruku, a to je da život treba neprestano igrati i dozvoliti umetnosti da ga preoblikuje. Uporedo sa njegovom neskrivenom poniznošću pred eksperimentalnim medijem koji ovde istražuje, njene koleginice i kolege prenose značenja sadržana u hipnotišućim pokretima i pritom briljiraju u svakom datom trenutku, stremeći ka savršenstvu i sanjajući isti san...

No comments:

Post a Comment