Jul 4, 2016

Dofus, livre 1: Julith (Anthony Roux & Jean-Jacques Denis, 2016)


Antoni Ru aka Tot, dizajner video igara, TV i strip-scenarist, producent i reditelj, udružuje snage sa debitantom Žan-Žakom Denijem, krećući u osvajanje bioskopa sa odličnim dugometražnim prvencem iz univerzuma popularnog MMORPG-a Dofus.

Komično-avanturistička fantazija Dofus, livre 1: Julith (Dofus, knjiga 1: Žulit) odvodi gledaoca u očaravajući Krosmoz, gde je u prošlosti besneo rat između gradova Bonta i Brakmar, zbog zmajevih jaja zvanih Dofus u kojima se krije beskonačna moć. Neočekivani mir nastupio je onda kada je ljubav zaslepela vođe sukobljenih strana, Žulit i Žahaša, ali je njihov jin-jang brak trajao kratko. Žulitinu želju za uništenjem "neprijatelja" mogla je da ugasi samo Žahašova žrtva. Na dan odavanja počasti vladaru Bonte ona se, osvetnički raspoložena, vraća, a čudni mališan Žoris biva uvučen u "igru sudbine" zajedno sa svojom ortakinjom Lilot...


Priča o večnoj borbi svetla i tame, odrastanju, prijateljstvu, nemogućoj romansi i porodičnim tajnama i odnosima svakako nije revolucionarna, ali jeste primamljiva, živopisna i uzbudljiva, donosi nekoliko preokreta i zanimljive, dobro definisane likove. Dok se Žoris (čiji nadimak Žožo vrlo verovatno aludira na jednu čuvenu mangu i anime) preobražava iz ne baš poslušnog klinca u heroja putem raznih iskušenja, upoznajemo i grupicu njegovih kapricioznih pomagača, kao i ektravagantni svet koji oni nastanjuju. Drama i akcija, humor i magija majstorski su upleteni u raskošnu tapiseriju, koja nije namenjena isključivo ljubiteljima igre, već je istkana tako da u njoj mogu da uživaju i drugi.

U nastojanju da film prilagodi i mlađoj i starijoj publici, rediteljski par povlači nekoliko rizičnih poteza, poput scene nakon spiska zaslužnih, demonstrirajući odvažnost, kakvu često srećemo kod Japanaca. A od kolega sa Dalekog istoka pozajmljuju još poneki "trik", tako da se Dofus slobodno može nazvati i "francuskim animeom". Otkrivanjem pravih motiva antagonistkinje iz naslova, autori ka njoj preusmeravaju deo simpatija, a na sličan način pokazuju i naličja pojedinih protagonista. Zamagljujući granicu između dobra i zla, poigravaju se sa referencama pop kulture i gorepobrojanim žanrovima, i pritom ni u jednom trenutku ne ispuštaju vašu pažnju.

Međutim, zvezde ovog ostvarenja su ilustratori i animatori iz Ruovog studija Ankama, budući da sve vrvi od detalja i pokreta - od mušica koje kolaju oko kandelabra u mirnoj noći, do bombastičnog duela u kojem Žulit upotrebljava svoj "živi" plašt, a Žorisov staratelj, debeljuškasti mačak Kerubim, poteže zlatne nunčake. Po izuzetnosti i šarenolikosti dizajna likova i pozadina, Dofus može da izađe na crtu najmaštovitijim ostvarenjima iz studija 4°C ili čak Džibli, i kao takav predstavlja ugledan primer moderne 2D animacije.

No comments:

Post a Comment