Apr 14, 2016

JoJo no Kimyō na Bōken: Stardust Crusaders (Ken'ichi Suzuki & Naokatsu Tsuda, 2014-2015)


Serija DžoDžove bizarne avanture (2012) nailazi na odličan prijem kod publike, te par godina kasnije Suzuki i Cuda ponovo okupljaju ekipu, kako bi adaptirali direktan nastavak mange. Poglavlje Krstaši zvezdane prašine važi za najpopularnije, o čemu svedoče i (sasvim solidne) OVA-e (1994-1995 & 2000-2002) i (odlična) 2D tabačina sa podnaslovom kao i u izvornom izdanju stripa - Mirai e no Isan (Nasleđe za budućnost, 1999). Pošto je već dosta toga rečeno u link-ovanim recenzijama, ono što sledi biće rekapitulacija neobičnosti, nečuvenosti i ostalih -osti, kojih u 48 epizoda, sa briljantnim old-school crtežom, histeričnom animacijom i glasovnom glumom koja zahteva veliki kapacitet pluća, ima na pretek. Ali pre toga, napomena za neupućene (koji žele da budu upućeni, a koji će, zahvaljujući opširnim i samoparodičnim obrazloženjima, obožavati ili mrzeti ekstravagantnu porodičnu sagu): čak i onda kada vam se učini da stvari postaju ozbiljne, podsetite se da gledate mahnitu hiperakciono-bromantičnu fantaziju i proširite granice suspenzije neverice!

♥ Mišići, definisaniji nego ikada, nisu samo odraz komično prenaglašene muževnosti protagonista i antagonista, već i aktivni učesnici u isticanju ženstvene strane njihovih ličnosti, posebno u strike-a-pose trenucima, pre, tokom ili nakon borbe. Gotovo svi likovi izgledaju kao da su u trci za titulu Mister Univerzum, imali sedamnaest ili sedamdeset godina.

♥ Žene, iako u znatnoj manjini, nisu sasvim isključene iz priče, bilo da je reč o brižnoj majci čija "bolest" je okidač putešestvija od Japana do Egipta (preko Hong Konga, Singapura, Indije, Pakistana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije), buntovnoj devojčici koja zamalo postaje žrtva jednog orangutana (i obrnute bestijalnosti?), starici sa dve desne šake i iščašenim smislom za pravdu ili lepotici koja daje novo značenje "magnetnoj privlačnosti".


♥ Takozvani Stand-ovi, običnim ljudima nevidljive manifestacije životne energije i psihičkih moći, ali i njihovi domaćini-korisnici sa imenima inspirisanim pop i rok muzičarima ili bendovima, baš kao i u OVA-i, ovaploćuju "bizarno" u über-uzbudljivoj pustolovini vazda prisebnog Džotara Kudža i njegove družine. To što predstavljaju tarot karte i staroegipatska božanstva nimalo ne utiče na njihovu nepredvidivost. Evo i nekoliko primera koji idu u prilog ovoj konstataciji.

♥ Trnovita ljubičasta loza, uz čiju pomoć stari Džozef Džostar dolazi do predskazanja (ali ukoliko je u blizini analogni fotoaparat ili televizor), sparena je sa Pustinjakom. Siva Kula je jelenak, verovatno inspirisan Osmim putnikom, koji voli da se igra iščupanim jezicima svojih žrtava. Tamni Plavi Mesec liči na Stvorenje iz Crne lagune, a protivnike napada morskim školjkama. Car preuzima oblik revolvera, dok je Carica parazit piskutavog glasa i nezgodne naravi. Ljubavnici su insekti koji rovare po mozgu, a (baksuzna) Smrt krade snove, skrivajući se iza bebe.

♥ Gebom upravlja slepi N'Dul (nazvan prema senegalskom pevaču Jusuu N'Duru), sekući vodom kao katanom (pa još posred pustinje). Anubis funkcioniše putem simitara, kontrolišući um onog koji drži oružje, a Atum je u vlasništvu gejmera Terensa T. D'arbija. Očekivano, Horus je Stand sokola, mada nije očekivano da bude ledonosni skelet mutiranog pterodaktila. Opak je i Vanila Ajs i njegovo ništavilo Krem (ili, u prevodu sa engleskog, ubojiti sladoled od vanile).

♥ Visoka tolerancija na bol glavnih junaka, između ostalog, podrazumeva preživljavanje žive vatre, stiskavca sa teretnim brodom, mesožderne sluzi, monstruma u svetu ogledala, prinudnog pirsinga na jeziku, ugrize zombifikovanih rođaka, kao i bliski susret sa džipom. I kad im iznutrice prete ispadanjem kroz rupetinu na stomaku ili od njih ostanu ruke do lakata, pomislite da će se destiti neko čudo.


♥ Nije sve u raskošnom vatrometu izazvanom magijom Stand-ova, nešto je i u psihološkoj napetosti (partija pokera sa strastvenim kockarom-dušovadnikom), probijanju četvrtog zida, lovu na reference i uvrnutom i neretko bespoštednom, ali i iskrenom humoru (zaista je besmisleno pamtiti podatke koji se tiču zamešateljstva Tarzan, the Ape Man).

♥ Potez kičicom može da bude koban kao i onaj načinjen perorezom. Isto pravilo važi i za penkalo i viseće trake sa perlicama na mini-suknji.

♥  Walk Like an Egyptian zvuči zanimljivije uz hiperstilizovanu odjavnu špicu, koja sadrži dovoljno eye-candy-a za dijabetski šok.

♥ Treće spominjanje jezika u vezi je sa nezaboravnim palacanjem, od kojeg bi se čak i Felini postideo. (Šifra: trešnja)

♥ Ako iz reči "nadmudrivanje" izbacite "r", dobićete prikladan izraz za okršaje između dvometraša sa viškom testosterona.

♥ Ekstremno krupan plan znači pojačavanje dramatičnosti, a iznenadna promena kolorita pride - sve to na kvadrat.

♥ Logika apsurda dominira, a groteska je verni pratilac divljeg šarenila.

♥ I dalje se ne zna gde se tačno završava Džotarov kačket.

♥ Osamdesete nisu mrtve, a dijamant je nesalomiv.

2 comments:

  1. Vrlo zanimljiv spoj bizarne i over the top atmosfere. Sposobnosti likova samo doprinose kvalitetu. Svidja mi se i sto je Araki svoje price smestio u razlicite epohe tako da mogu da se citaju/gledaju i kao zasebne celine. Sada je krenuo i Part IV. Da li si citao Jojo strip? Kakvi su ti utisci?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam čitao mangu, ali planiram da pratim i "Diamond is Unreakable". :)

      Delete